Szakmai kirándulás a Fornettinél

Ajánlom

Iskolánk 12. C osztályos tanulói 2014. november 24.-én délután üzemlátogatáson vettek részt a Fornetti kiskunfélegyházi üzemében.

A látogatás előtt tájékoztattak bennünket a betartandó higiéniai-, és balesetvédelmi előírásokról.

Ezután védőruhát kaptunk, csak ebben léphettünk be az üzem területére.

A szakosított raktárak után láthattuk a napi termeléshez szükséges nyersanyagok előkészítését. Minden számítógépes vállalatirányítási rendszerben kerül nyilvántartásra, így a termék „nyomon követése” másodpercek alatt elvégezhető.

A termelő üzemben történik a dagasztás 6 gépen, innen 4 gyártószalagra kerül a tészta. Láthattuk a magvas stangli, a magvas háromszög, és a sajtkrémes rúd gyártási folyamatát. Innen a termék a kelesztő kamrákba kerül. Megfelelő páratartalom és hőmérséklet biztosítása szükséges ahhoz, hogy jó minőségű tészta legyen.

Az elektromos kemencékben sütik a késztermékként forgalmazott süteményeket. A sült és nyers termékek is a sokkoló kamrákba kerülnek, ahol -30 C fokon hirtelen lefagyasztják, majd egységcsomagokba töltik őket.

A Fornetti specializációja a fagyasztott sütemények készítése, és forgalmazása. Az értékesítés franchise rendszerben történik bolthálózaton keresztül, de beszállítója több hazai kereskedelmi vállalatnak, és multinacionális vállalatnak is. (pl. Lidl, Coop)

A látogatás végén megvendégeltek bennünket finom friss péksüteményekkel, megkóstolhattuk az első karácsonyi beiglit is.

Szeretnénk köszönetet mondani az üzem vezetőjének és dolgozóinak, hogy részt vehettünk ezen a szakmailag hasznos kiránduláson!

A 12.C emelt szakmai csoport tanulói 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.