Országos bajnok elsősegélynyújtók

Ajánlom

Első helyen végzett az idei Országos Elsősegély-ismereti Verseny döntőjében Budapesten a Giricz Anna (Csongrádi Batsányi János Gimn., 12.f), Boták Etelka (Boros Sámuel Szakgimn., Szentes, 12.b) és Komár Noémi (Boros Sámuel Szakgimn., Szentes, 9.c) alkotta csapat.

Az elmúlt 6 év szakmai sikerének tekinti ezt az eredményt Anna, aki a helyi Gimnázium végzős kitűnő tanulójaként, a Batsányi Alapítvány díjazottjaként évek óta nemcsak neves versenyek, hanem egészségügyi napok, „Dokudrámák” stb. szervezésében, lebonyolításában is aktívan részt vesz. Sőt, nem egy „éles” helyzetben: a Fő utcán epilepsziás rohamot kapott, kritikus állapotba került felnőttön, táborokban, rendezvényeken is segítve bizonyította rátermettségét - bár szerénysége miatt nem szereti, ha ezekről túl sok említés történik…

Így nyilatkozott: „2011-ben Kátai-Benedek Beáta (a Magyar Vörös Kereszt munkatársa) vezetett be az elsősegélynyújtás rejtelmeibe. A vöröskeresztes versenyek mellett idén másodszor is beneveztünk erre a versenyre, és sikerült bejutnunk a döntőbe. Nagy kihívást jelentett a sokféle sérülés, rosszullét ellátása, hiszen nagyon sok mindenre oda kellett figyelni, de a verseny minden percét nagyon élveztem, igazi csapattá kovácsolódtunk össze.

Februártól kezdődően 3 internetes fordulón vettünk részt, itt Sipos Réka volt nagy segítségünkre, aki átnézte a feladatsorokat, tanácsokat adott.

Végül a legjobb 6 csapat, köztük csapatunk elsőként jutott be a döntőbe, melyet május 26-27-én rendeztek meg Csillebércen. A pénteki napon volt az írásbeli forduló, ahol 70 kérdéses tesztre 60 perc állt rendelkezésre. A nap része volt a felejthetetlen mentési bemutató, melynek keretében a társszervek (mentők, tűzoltók, rendőrök) összehangolt munkáját figyelhettük meg egy tömegbaleset ellátása során. Az újraélesztés oktatás keretében hasznos információkat sajátíthattunk el tapasztalt mentődolgozóktól.”

Etelka – aki Annához hasonlóan az érettségik/felvételik között vállalta be a megmérettetést – a következőképpen értékelt:Az elsősegély nyújtást Katona Ágnes mentőtiszt szerettette meg velem általános iskolában. Az egészségügy iránt való érdeklődésem csak nőtt Debóra tanárnő odaadó munkájának köszönhetően. A versenyre való felkészülésünk remek hangulatban telt, hatalmas öröm számunkra, hogy a több évnyi munkánk végre elismerésre talált."

Noémi így számolt be: „Azt élveztem a legjobban, hogy azt csinálhattam a versenyen, amiről mindig is álmodtam, hogy segítsek másokon; emellett volt még egy szuper csapatunk is, ami miatt csak még jobb volt az egész”

Szombaton 8 órától kezdődött a szituációs verseny. 18 állomásból 15 állomáson különböző szituációt kellett megoldani. Volt többek között autóbaleset, áramütés utáni szívmegállás, amputáció, tömeges baleset egy átbulizott éjszaka után, konyhai, háztartási, munkahelyi baleset, stroke-os cukorbeteg, gázpalack robbanása miatt bekövetkezett baleset - csak hogy néhányat említsünk a feladatok közül.

Az elsősegélynyújtáshoz elengedhetetlen volt a csapat összehangolt munkája, a sérültek számára folyamatos lelki segítség biztosítása, a csapattagok közti pontos és folyamatos kommunikáció. A sérültek osztályozása, a mentőszolgálat mihamarabbi értesítése nagyon fontos volt a beteg túlélési esélyének növeléséhez. A szituációk élethűek voltak, bármelyik ugyanígy megtörténhetne a való életben is!

A csapatot Berezvai Debóra védőnő és egészségügyi tanár (Boros Sámuel Szakgimn.) kísérte a versenyre, aki végig bíztatta, hasznos tanácsokkal látta el őket.

Kívánjuk, hogy élethivatásukat megtalálva, sikeres felvételik és tanulmányok után erősítsék a magyar egészségügyet – amelynek nagy szüksége van az ilyen fiatal tehetségekre…

  

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.