IV. Csongrádi TeTuDoD Komplex Természettudományos Tanulókísérleti Verseny

Ajánlom

Iskolánk negyedik alkalommal hirdette meg Komplex Természettudományos Tanulókísérleti Versenyét 8. évfolyamos általános iskolás diákok négy fős csapatai számára. A verseny célja, a tehetséges, természettudományok iránt fokozottan érdeklődő diákok számára lehetőséget biztosítani tudásuk, kreativitásuk összemérésére. 

A versenyre hat csapat jelentkezett: Felgyői László Gyula Általános (Arany Málna), Galli János Általános Iskola (ZenÉszek és az EZ@ csapatok), Kiss Bálint Református Általános Iskola (Kissb), Bokrosi Általános Iskola  (Sithek) és a Gróf Széchenyi István Általános Iskola (Kísérletezők).

A konkrét feladatokat a diákok a helyszínen ismerték meg, amelyeket Törökné Török Ildikó, Szabó László, Gilicze Tamás és Tábori Levente szaktanárok állítottak össze.  A versenyen kitűzött feladatok az alábbi témakörökre épültek:

  • Biológiából a Csontos halak külső és belső testfelépítése, mozgása, légzése, anyagszállítása, szaporodása volt a téma. A diákoknak a megfigyelés során többek között saját metszetet kellett készíteniük, mikroszkópot is kellett használniuk. 
  • Fizikából hőtani méréseket végeztek, halmazállapot-változásokat figyeltek meg, égéshőt határoztak meg.  A sikeres teljesítéshez a diákoknak  egyaránt szükségük volt a hagyományos és számítógépes módszerekben szerzett jártasságukra is. 
  • Kémiából ismeretlen anyagokat kellett meghatározni, az alábbi kérdésre keresték a választ:  "Mi van a pohárban?". Az ismeretlenekről és a reagensekről a versenyzők leírást kaptak a verseny kezdetekor. A feladat lényege a módszer kidolgozásában, valamint a tapasztalatok és a leírások logikai összekapcsolásában volt. A feladatot nehezítette, hogy a reagensek mennyisége behatárolt volt.
  •   

A verseny ideje alatt a csapatokat kísérő tanárok számára műhelybeszélgetést szerveztünk, ahol a természetudományos oktatást segítő online lehetőségről a Csibésztúra weboldal mentori lehetőségeiről kaptak tájékoztatást.

Amíg a zsűri a versenymunkákat értékelte, addig a versenyzőknek és kísérőiknek batsányis diákok olyan bemutatói következtek, amellyel valamely természettudományos versenyen pályázaton indultak.

Először a robotversenyzők, Barta Ádám, Kiss Dávid, Kiss Máté, Kozma Levente (8.f) a vízhez kapcsolódó projektötletét és a versenyrobot működését ismertették.

Majd "Mutatós kísérletek"-et láthattak Mucsi István és Illés Bálint 9.a osztályos matematika-fizika tagozatos diákoktól, ezután Felföldi Gábor 10. a osztályos, szintén matematika-fizika tagozatos tanuló Bernoulli törvényével kapcsolatos kísérleteket végzett. Mindhárman az országos Vermes Miklós kísérletező versenyen  értek el sikereket.

A diákelőadásokat Petrity Luca 12. évfolyamos gimnazista "Így készültem a Természet Világa esszépályázataira" című beszámolója zárta, amelyben tavalyi nyertes és idei, még elbírálás alatt áló pályaműveit ismertette.

  

A tanulókísérleti versenyben résztvevő minden csapat nagyon szépen teljesített, tartalmasan telt mindenki számára a délelőtt. A versenyben részt vevő diákok oklevelet és tárgyjutalmat kaptak.

Az összesített eredmény alapján a verseny helyezettjei:

  1. Kissb (Csatlós Vencel, Füri Laura, Vivien Jancsovics, Dóra Rácz Huba)
  2. Kísérletezők (Benedek Roland, Krémusz László, Oláh Lotti, Molnár Márk)
  3. Arany málna (Bálint Tibor, Bálint Tamás, Harmai Evelin, Szalkai Szabó Gergő)

A versenyen készült képek a galériában megtekinthetők (megnyitó, verseny, diák-előadások, eredményhirdetés).

Minden résztvevőnek és felkészítő tanáraiknak is gratulálunk!

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.