"Hogyan tovább?" Katonai egyenruhások látogattak vissza a Batsányiba

Ajánlom

A középiskola befejezése fordulópont az életünkben. A leérettségizettek ezt már tudják, az előtte állók még csak sejtik. Ezért is örülünk, ha volt diákok visszajönnek, és megosztják velünk tapasztalataikat.

 

Januárban Surján  Szilárd, Atkári Tamás és Sineger Máté volt a vendégünk, akik jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói. Nem túlzás – zsúfolásig megtelt teremben tartottak tájékoztatót iskolájukról. A bejutás feltételeiről és esélyeiről, a képzés menetéről, napirendjükről beszéltek – és mindenre válaszoltak, ami bennünket érdekelt. Mi annak örültünk, hogy életközelből bemutatták ezt az iskolát, ők pedig annak, hogy sokan vagyunk és sok köztünk a lány. 

Először Atkári  Tamás és Sineger Máté tartott előadást a NKE-ről. Elmondták, hogy új az iskola, több felsőoktatási intézmény összevonásával hozták létre, 3 kara van: a Hadtudományi és honvédtisztképző, a Közigazgatás-tudományi és a Rendészettudományi Kar. Ők a Hadtudományi első éves hallgatói.  Beszéltek a felvételiről, a bejutás lehetőségeiről. Az első szűrő az alkalmassági vizsga volt, ahol a drogteszttől a szemüvegen át a fekvőtámaszig  minden volt. Ez fizikai teljesítményt mért-jó eredményt kellett elérniük. Kellett a középfokú nyelvvizsga, és most is fontos az idegen nyelv, mert komoly szakmai nyelvvizsgát kell majd teljesíteni. Ők elérték a felvételi pontszámot,  túlvannak az alapozó kiképzésen, beleszoktak a katonai napirendbe.  Szigorúak , de teljesíthetők a követelmények.

Ezután a felsőbbéves Surján Szilárd vette át a szót, neki már nagyobb rálátása van a képzésre. Beszélt a képzettség megszerzésének feltételeiről, a katonai gyakorlatokról  és  szolgálatokról, az elhelyezkedés nagyon jó esélyeiről. Elmondta, hogy nem könnyű, felelősséggel jár ez a képzés, de teljesíthető. A juttatásokról is információkat adtak: egyenruha, kollégium, étkezés, ellátmány biztosítva van. De ha valaki önhibájából abbahagyja, vissza kell fizetni a költségeket.

Végül a kérdéseké volt a főszerep, például a szórakozás lehetőségeiről, a fegyvereikről is beszéltek. De közben már becsöngettek a következő órára… Érdekes volt ez a katonaélet, jó volt látni, hogy ők jól döntöttek, szeretnek odajárni. Ide pedig reméljük szívesen jöttek.

Két hasznos link a pálya iránt érdeklődőknek:

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.