Téli vakáció - Belchatow, Lengyelország

Ajánlom

Csongrád város lengyel testvérvárosa, Belchatow meghívására 10 diák 2013. február 11-16. között hat napot tölthetett a lignitbányájáról és hőerőművéről ismert városban. Iskolánkat Gyebnár Mihály, 8.f osztályos tanuló képviselte.

A program a vendéglátó lengyel gyerekekkel közös tevékenységekre épült.

Belchatow egyik közösségi háza 6-16 éves gyerekeknek szervezett programokat a lengyel téli szünet idejére, amelyekbe minket is bevontak. Volt közös nyelvtanulás, Valentin-napi üdvözlőkártyák készítése, közös tánctanulás. A kicsik a nagyokkal együtt, egymást segítve kapcsolódtak a programokba. Kétszer voltunk uszodában, vegyes csapatokat alkotva sorversenyen vettünk részt a sportcsarnokban, majd röplabdáztunk, fociztunk.

Belhatow a téli sportok űzésére is alkalmas város. Egyik délelőtt korcsolyáztunk is. De talán a legemlékezetesebb a síelés volt. Bár Belchatow sík vidéken fekszik, van egy mesterséges dombja, amely alkalmas síelésre. Három óra alatt, két oktató segítségével a kis csapat eljutott arra a szintre, hogy megtanulta  használni a sífelvonót és kanyarogva végig tudta síelni a pályát. 

A bowlingozás, falmászás mellett némi kulturális programra is jutott idő. Voltunk a helyi múzeumban, ahol megismerkedtünk Belchatow múltjának néhány szeletével. Az időszakos kiállítás egy mini „csodák palotájára” emlékeztetett. Ellátogattunk II. János Pál pápa mellszobrához is, amelyet csongrádi szobrászművészek készítettek. 

Az egy hét gyorsan eltelt.  Vendéglátóink kedvessége, a lengyel gyerekek nyitottsága, jókedve mindnyájunk számára  igazi tartalommal töltötte meg a sokat idézett mondást:

„Polak, Węgier, dwa bratanki,…”

Lengyel-magyar, két jó barát,…”

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.