Kutatók éjszakája 2012

Ajánlom

2012. szeptember 28-án került megrendezésre a kutatók éjszakája, mely már 7 éve várja az érdeklődő fiatalokat és felnőtteket.  A mi iskolánk is részt vett ezen a programon. Egy csoport a szarvasi HAKI-t, egy másik a szegedi egyetemet célozta meg. Mindkét program rövid beszámolóját találjátok az alábbiakban, a fotóalbum a vidám este képeit tartalmazza.

 

Szarvas:

A Baricsné tanárnő által szervezett csoporttal 2012 szeptember huszonnyolcadikán a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézetbe és a helyi arborétumba látogattunk.
Az érkezést követően egy rövid előadáson vettünk részt, melyet a HAKI-ban dolgozó Jancsó Tamás konferált fel. Az előadás nagy részét Dr. Bakos János tartotta, amiben megemlítette az általa felfedezett új pontyféléket és részletesebben ismertette sokszínű szakmai életrajzát is. Ezután az Intézet által felnevelt halak húsából készült ételritkaságokat kóstolhattuk meg, köztük a "halburgert", "halas rétest", és a "halpástétomot" is. Véleményem szerint a halhúst tartalmazó hamburger minősége vetekszik a manapság elterjedt gyorséttermekben forgalmazottakéval, de a többi ételt nem kóstoltam meg, mivel az egy „halburgerrel” jól is laktam. A büfé után az udvaron részt vettünk egy nagyobb darab afrikai harcsa boncolásán, és új ismereteket kaptunk a boncolást végző munkatárstól arról, hogy miben különbözik egy megszokottabb halfajtól. Ezután az intézetben dolgozó egyik halász három, az intézetben tartott ritka halat, a kecsegét, a lénai tokot és a vágótokot mutatta be nekünk. Akinek kedve volt a hal kültakaróját megérinthette. Ugyanez a halász a körülbelül ötven méterre lévő tóban egy ősi magyar halászati módszert mutatott be eleinte sikertelenül, majd néhány próbálkozás után sikeresen.
Később a Központi Analitikai Labor felé vettük az irányt, ahol több laboratóriumba is belátogathattunk. A jelentkezők mindegyike részt vehetett egy korszerű vízkeménység titráláson, aminek a végén a vegyész a kapott értéket átszámította német keménységi fokba. A szomszédos teremben bemutatták a lángfestést egy komoly műszeren, és egy kemolumineszcenciás reakciót is megfigyelhettünk, aminek a végén a látványos fényjelenség természetesen nem maradt el. Volt lehetőségünk még egy komoly immerziós mikroszkóp alá helyezett megfestett halvér kenetet megvizsgálni, majd ismételten visszamentünk abba az épületbe, ahol a legelső előadást tartották, és egy olyan speciális teszten vettünk részt, melyet a hivatásos kóstolók esetében végeztetnek. Az eredmény meglepő volt, sok új információt szolgáltatott. A HAKI túra legvégső állomása az a medence volt ahol az afrikai harcsákat tartják, akinek kedve volt megetethette őket.
A busszal néhány percesnek tűnt az út az arborétumba, bár lehet, hogy ez is csak a jó kedvnek volt köszönhető. Az arborétumból csak egy kis kivilágított részt láttunk, ahol egy néni adta a résztvevőknek a térképet, majd elindultunk. A kijelölt állomáson sok érdekes feladatot csináltunk végig, volt néhány olyan, amikor csak az érzékeinkre hagyatkozhattunk. Az arborétumban töltött idő is kevésnek tűnt, de felejthetetlen élményt nyújtott. Ez volt a 2012 szeptember huszonnyolcadikára szervezett Kutatók Éjszakájának legutolsó állomása, amelyen részt vettünk.

Pataki Csaba 10. A osztályos tanuló

 

Szeged:

 

Autóbusszal érkeztünk Szegedre, Lantos Rita tanárnő és Tábori Leventéné tanárnő szervezésében. Mindenki saját ízlésének, érdeklődés körének megfelelően tervezte az estéjét. Volt, aki a vér-agy gát előadáson vett részt, más egészségügyi méréseket végzett, pl.: koleszterin mérés, vérnyomás, test zsír % stb. Az egyetem hallgatói- a program szervezői  masszázst is nyújtottak az oda látogatóknak.

Részt vettek diákjaink kémiai kísérletek bemutatásán, és egyben gyakorlatán is. Saját maguk csinálták meg az ezüsttükör próbát, amit megtarthattak. Ezek mellett sok más érdekes program volt, de sajnos minden hova nem tudtunk bejutni idő hiányában.

Túri Anikó, 12. A osztályos tanuló

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.