„Mutatós kísérletek-bárki csinálhatja”

Ajánlom

A Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács és a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Vermes Miklós Kossuth-díjas fizikatanár emlékére kísérletezős versenyt hirdetett meg. A megyei forduló 2017. december 7-én volt a Dugonics András Piarista Gimnáziumban. Két kategóriába lehetett nevezni: I. kategória: 7-9. évfolyam, II. kategória: 10-12. évfolyam.

Jelentkezni tetszőleges témájú, egyszerű, nagyszerű fizikai kísérlettel lehetett. A kísérletekhez nem lehetett iskolai taneszközöket használni, házilag barkácsolt eszközökkel kellett a bemutatóra készülni. A bemutató maximum 7 perces lehetett, majd a zsűri tagjai kérdéseket tehettek fel a kísérletekkel kapcsolatban.

Iskolánkból három csapat nevezett erre a versenyre. I. kategóriában Mucsi István és Illés Bálint 9. a osztályos matematika-fizika tagozatos diákok alkotta csapat PET palackokkal kísérletezett. Készítettek bumeráng palackot, mely nevéhez híven elgurítás után visszagurult a kiindulás helyére. Láthattunk palackba zárt tornádót és kísérletileg azt is bebizonyították, hogy a Nemzetközi Űrállomáson nem működik a Cartesius-búvár. A csapat első helyezést ért el. A II. kategóriában két csapatunk indult. Felföldi Gábor 10. a osztályos matematika-fizika tagozatos diák Bernoulli törvényével kapcsolatos kísérletekkel készült a versenyre. Megmutatta hogyan működik a porlasztó, a parfümszóró, és arra is magyarázatot kaptunk miért repül kifli alakban az ügyesen megrúgott focilabda. A levegőben forgó lufik elnyerték a zsűri tetszését. Gábor 3. helyezést ért el. Góg Márk és Ferenczi Lajos alkotta csapat – szintén 10.a osztályos matematika-fizika tagozatos diákok- folyadékok felületi jelenségeivel kapcsolatos kísérleteket mutatott be. Megtudhattuk, hogy miért úszhatnak a 10 filléresek a víz felszínén és azt is, miért pusztulnak el a molnárkák, ha szennyezés éri a természetes élőhelyüket. CD tokok felhasználásával bemutatták azt, hogyan lehet nagyvárosok között minimális úthálózatot terveztetni szappanhártyák segítségével. A csapat 2. helyezést ért el. Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáruknak, Szabó László tanár úrnak. 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.