Rendhagyó történelemórák világháborúról és kitelepítésekről

Ajánlom

2018. február 22-én Fodor Péter történész Csongrád az első világháborúban címmel tartott előadást a gimnázium 11. és 12. évfolyamos humán osztályainak. A rendhagyó történelemórán a diákok megtudhatták, hogyan álltak helyt a csongrádiak a világháborús évek alatt, milyen módon gyűjtöttek a katonáknak pénzt és szederlevélből készült főzetet a betegségek ellen, hallhattak Tekulics Sándorról, aki az értelmetlen harc helyett több száz fotót készített orosz katonákkal, és felidézhették azt a gimnáziummal kapcsolatos tényt, hogy az 1914-re elkészült épületet rögtön kórházzá kellett alakítani a rengeteg sebesült miatt. 

 

Az előadó nemcsak korabeli anekdoták elmesélésével, hanem a háborúból visszamaradt tárgyi emlékek bemutatásával is emlékezetessé tette a történelemórát.

Március 1-jén a Csemegi Károly Könyvtárban a Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítványt képviselve Dr. Saád József tartott előadást a Csongrád megyéből kitelepített családokról. A diákok megismerhették a hortobágyi és a nagykunsági kényszermunkatáborok működését és mindennapi életét, a politikai rehabilitáció fogalmát, az 1950-es lengyelkápolnai gyilkosság körüli botrányt és az általa elindított deportálások folyamatát, valamint Dr. Piroska János egykori polgármester kitelepítésével kapcsolatos kutatási eredményeket.

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.