A Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában jártunk

Ajánlom

Bár a könyvtárlátogatás minden diák számára hétköznapi programnak számít, a 7. F osztály számára nem mindennapi élményt jelentett a március 8-ára szervezett kirándulás. Az MTA Könyvtár és Információs Központ épületébe látogathattak a 2018 májusában megvalósuló Határtalanul kirándulás előzetes programja keretében.

Miért éppen ide mentünk? Több lehetőség közül választottuk a könyvtárat. Egyrészt, mivel kirándulásunk témája a Felvidék tudományos és technikai öröksége, úgy gondoltuk, nem haszontalan megtekinteni Magyarország egyik legnagyobb gyűjteményét, a tudományok tárát. Másrészt szerettünk volna kicsit többet megtudni magáról az Akadémiáról is, melynek egyik alapítója Széchenyi István, legismertebb főtitkára pedig Arany János volt.

A könyvtár munkatársai barátságosan fogadtak bennünket. Először rövid ismertetőt hallottunk az intézmény múltjáról és jelenéről, a gyűjteményről, az itt folyó munkáról. Megtudtuk, hogyan találhatunk a tavaszi kirándulásunkhoz kapcsolódó anyagokat a könyvtár internetes adatbázisában.

Majd megtekintettük az olvasótermet, lementünk a raktárba, végül pedig korabeli folyóiratokat nézegethettünk. A Pesti Divatlap bekötött számai elsősorban a lányokat kötötték le. De volt ott KÖMAL feladatlap a múlt századból, valamint a Pesti Hírlap azon száma, melyben Petőfi Nemzeti Dal című verse megjelent nyomtatásban.

Délután a gyakorlatban próbáltuk ki, mi mindenre képes korunk technikája. Lézerharcoltunk életre, halálra.

Folyt. köv. májusban!

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.