Demokráciajáték batsányisokkal

Ajánlom

Iskolánk 20 diákja december 6-án ellátogathatott a Parlamentbe, hogy részt vegyen másik három középiskola küldöttségével együtt a Demokráciajátékban. Ezen az egész napos rendezvényen országgyűlési képviselők szerepét ölthettük magunkra, hogy testközelből tapasztalhassuk meg az országgyűlési munkát és a törvények születésének folyamatát.

A játékot megelőző hetekben több felkészítő foglalkozáson vettünk részt Hattayer Róbert és Széll Gábor tanár úr vezetésével, ahol átnéztük a Parlament tisztségviselőinek munkáját és a kiküldött törvényjavaslathoz egy törvénymódosító javaslatot is készítettünk. Már a felkészülés ideje alatt is minden aktivitásunkra, kommunikációs és érveléstechnikai ismereteink teljes kihasználására szükség volt, de a munkánk valóban izgalmas és érdemi része csak ezután következett.

A játék napján vonattal indultunk Budapestre, egy műszaki hiba következtében azonban mozdonyunk Nagykőrösnél kigyulladt, ezért késve érkeztünk a rendezvény megnyitására és a bizottsági ülésekre. Igyekeztünk gyorsan bekapcsolódni a képviselők munkájába, így a frakcióülésen már mindannyian remekeltünk és naprakész ötletekkel álltunk elő. A Vadászteremben rendezett büféebéd után plenáris ülés következett, ahol a többi képviselővel vitattuk meg a benyújtott törvénymódosító javaslatokat, közben kipróbálhattuk a Felsőházi ülésterem szavazórendszerét is. A program zárásaként sajtótájékoztatót tartottunk, ahol a kinevezett szóvivők beszámoltak frakciójuk működéséről és az elfogadott törvényről alkotott álláspontjukról.

Több résztvevő is beszámolt a Demokráciajátékon szerzett élményeiről. Pintér Boglárka szerint jó volt látni, hogy milyen bonyolult módon készülnek a törvények és milyen komoly feladat ez. – Nagyon nagy élmény volt egy napra a képviselők bőrébe bújni, és kipróbálni, hogy megállnánk-e a helyünket hasonló feladatkörben. A legjobban a plenáris ülés tetszett, mert vitázhattunk más diákokkal. Azt hiszem, ez a nap egy életre szóló élmény marad.

Kovács Vivien úgy látja, hogy nem sok embernek van ilyen élményben része. – Megismertük más emberek álláspontját és értékrendjét is az adott témában. Nagyon szórakoztató volt, és ha tehetném, újra részt vennék ezeken az üléseken. – Ágoston Luca, a frakció szóvivője más feladatokat is vállalt ezen a napon. – A plenáris ülésen a saját véleményünket vitathattuk meg más emberekkel, és ez jól megvilágította azt is, hogy kinek mi az erőssége és a gyengesége. Örülök, hogy részt vehettem ezen a napon, vidáman és tudással teli térhettem haza, erről tanúskodnak a rendezvényen készült fotók, amelyeket Klucsai Nóra (10.f) és Pető Zsuzsa (OGY Foto) készítettek.

 

 

 

                                               

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.