TOTAL DANCE – különleges balettelőadás az Erkel Színházban

Ajánlom

Hagyományosan már 6. éve kerül megrendezésre az Operakaland elnevezésű programsorozat, melynek talán az egyik legkülönlegesebb előadásán vettünk részt 2018. május 8-án és 9-én 72 diákkal iskolánkból. Az Operakaland történetében először kortárs és klasszikus balettelemeket is ötvöző előadás részesei voltunk. Két külföldi koreográfusa volt a daraboknak - Jiry Kylián (holland) és Johann Inger (svéd) – akik 3 balettkoreográfiát állítottak színpadra: Walking Mad, Petit Mort és Hat tánc címmel. 

A nemzetközileg híres és számos díjjal kitüntetett koreográfusok táncelőadását lelkes közönség várta és a siker/vastaps sem maradt el a közel kétórás bemutató után. A 3 koreográfia „az évszázados klasszikusok mellett letisztult, játékos és sokszor humorra, gegekre épülő, Mozart és Ravel zenéjére készült izgalmas, nem szokásos mozdulatokat is bemutatott.” A táncosok mellett szokatlan eszközök is megjelentek a színpadon, így láthattunk falat, amely különböző tereket (élethelyzeteket) szimbolizált, kardokat (amelyek suhogását tisztán lehetett hallani a csendben) illetve krinolinokat (abroncsos szoknyákat). Érdekes volt látni, ahogyan a rizspor is szerepet kapott a táncelőadásban és viccessé tette a koreográfiát. Jól megválasztott háttérzenére - Wolfgang Amadeus Mozart: A-dúr zongoraverseny II. tétele, a C-dúr zongoraverseny II. tétele, a Divertimento (K.136) és a Hat német tánc (K. 571), Maurice Ravel: Bolero – állították össze a koreográfusok az előadás darabjait és brilliáns módon ötvözték a zene, csend és balettmozdulatok hármasságát. A kreatív munkát az élőzenekaros előadás tette még inkább élvezetesebbé, így igazán kiváló és felemelő élményben volt része annak a körülbelül 30. 000 diáknak és kísérőjének, akik vállalták, hogy elutaznak Budapestre az Erkel Színházba a két hetes előadássorozat alatt. 

A szervezőknek mindenféleképpen sikerült elérnie azt a célkitűzést, hogy a középiskolás diákok megismerjék, megszeressék a balett műfaját és első élményként tényleg különleges és magas színvonalú, igényes előadás részesei lehessünk.

 

Az operakalandos napunk részeként – ahogyan már megszoktuk – külön programokon is részt vettünk, így irodalomhoz kapcsolódó interaktív múzeumpedagógiai program keretén belül felelevenítettük a Pál utcai fiúk kötelező olvasmányt és utánajártunk, hogy mit vásárolhattak akkoriban a boltokban. Az irodalmi múzeumban kooperatív technikán alapuló feladatokat kellett diákjainknak megoldani, melyekhez kreativitás, csapatmunka kellett. A keddi napon a közeli Rendőrmúzeumba is ellátogattunk, ahol különleges történelmi eseményekről hallhattunk, így például Rózsa Sándorról, a pandúrokról, csendőrökről, a rendőrség kialakulásáról, a különböző rangjelzésekről, hírhedt merényletekről és megnézhettük a Kriminalisztikai Kiállítást is, ahol többek között a Whiskys-ről is kaptunk érdekes információkat, illetve megismerkedhettünk azokkal a bűncselekményekkel, amelyeket a korábbi években, évtizedekben követtek el bűnözők. A nap zárásaként ellátogattunk a Body kiállításra, ahol több mint 2 órás tárlatvezetés során megismerhettük az emberi test titkait, különlegességeit a születéstől a betegségekig. A napunk nagyszerű élményekkel zárult és sok-sok érdekességet hallhattunk és láthattunk a két nap folyamán.

A budapesti utunkról készítettünk néhány fényképet is, ezeket a galériában helyeztük el, illetve a színház honlapján is láthatók részletek a koreográfiákból.

http://www.opera.hu/v/a-total-dance-kepgaleriaja

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.