Kalandozások a fények birodalmában

Ajánlom

Január utolsó napján zsúfolásig megtelt a fizika 1. előadóterem, a sokéves hagyományokra visszatekintő fizika kísérletező délután idei témája a fénytan volt. A látványos kísérletekkel Szabó László és Simon Tibor tanár úr kápráztatta el az érdeklődőket.

A program kezdetén a hagyományos és kevésbé megszokott fényforrásokkal ismerkedhettünk meg. Ahogyan Szabó László tanár úrtól megtudtuk, csak feszültség kérdése, hogy a különböző gázokat, vagy éppen az ecetes uborkát világításra bírjuk. (Figyelem, otthoni kipróbálásra nem ajánlott!) 

 A fényforrások sorát - gázkisülési csövek, plazmagömb, fénycsövek - a lézerek zárták. Ezeknek nyalábjait először láthatóvá kellett tenni a különböző közegekben, hogy megmutathassuk a fény egyenes, vagy éppen nem feltétlenül egyenes vonalban terjed. Ez utóbbit bizonyította a különböző töménységű cukoroldatok egymásra rétegezésével kialakított inhomogén közegen áthaladó fénysugár.

A fény teljes visszaverődését szemléltető kísérletekből a fénykábelek működési elvét is megérthettük, ami a mai optikai szálakon megvalósuló digitális adattovábbítás alapja. Láthattuk, hogy a műanyag palack oldalán kifolyó víz is magába zárja a fénysugarat, ennek is ugyanaz az oka, mint az optikai szálak működésének.  A teljes visszaverődéssel magyarázható az is, hogy a kormozott tojást  csillogónak látjuk a víz alatt. Megcsodálhattuk a lézerfény és a katedrálüveg találkozásából születő érdekes mintázatokat is.

A nap végén a modern technológia és a digitális képalkotás került terítékre: a bemutatott eszközök egyike házi készítésű, a másik pedig gyári berendezés volt.

 

Az első eszköz kapcsán megtudhattuk, hogy kis átalakítással mit lehet kihozni egy egyszerű webkamerából. Az infrakamera működését készítője, Simon Tibor mutatta be: láthattuk, hogy a kóla és a sötétre szinezett vastag kerámiaedény is átlátszó az infrasugárzással szemben.

 

A gyári hőkamera segítségével az optika és hőtan határterületéről, a termográfiáról, azaz a hőmérsékleti különbségen alapuló digitális képalkotásról kaptunk egy kis ízelítőt. Ennek a készüléknek képei feldolgozottabbak, a kamera mesterséges színeket rendel a különböző hőmérsékletű tárgyakhoz.

Reméljük, hogy a leírás és a galériában elhelyezett képek segítenek felidézni a kísérletező délután legjobb pillanatait, és egy év múlva ugyanilyen lelkes közönséggel találkozhatunk.

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.