Nyelvi konferenciák

Ajánlom

Már harmadszorra rendezünk az idegen nyelvet tanulók számára egy konferenciát, amelyen a tanult nyelv országának valamilyen területéről adnak ízelítőt az előadók egy rövid diavetítős bemutató keretében.

Az idén az örvendetesen sok jelentkező miatt két részre osztottuk az előadásokat, február 28-án az angolt tanulók adták elő az érdeklődésük szerint elkészített előadásokat, március 5-én a francia, olasz és német nyelvterület érdekességeiről hallhattunk.

Az angol kultúrkörből 19 előadást hallhattunk, a legkülönbözőbb tartalommal. Az indiánok, az angol királyi család, Írország, a Tussauds-múzeum, Stonehenge, az amerikai elnökök és számos más érdekességek kerültek terítékre. Ilyenkor látjuk azt is, mennyi minden érdekli a diákjainkat, milyen ügyesen használják fel a technikát előadásuk előkészítésére és illusztrálására. Külön dicséretet érdemelnek azok a tanulók, akik fejből mondták el beszámolójukat és látszott, hogy élmény nekik az adott téma, valódi érdeklődés van a témaválasztás mögött.

A francia érdekességekről beszámoló két fiatalember kiemelte a francia TVG-vonatok és a Concorde-repülőgépek különlegességét, de a sport területéről is hallhattunk újdonságokat és nem maradhatott el a francia jelkép, az Eiffel-torony bemutatása sem.

Az olaszos tanulólány irigylésre méltó magabiztossággal és tájékozottságról mesélt a Velencei Filmfesztiválról, de a németet tanulók közül is volt a filmvilág iránt érdeklődő diák, aki a Berlini Filmfesztiválról tájékoztatta a  hallgatóságot. A németesek bemutatták néhány város nevezetességét, de az ipar, a sport, az irodalom, az építészet, a környezetvédelem is szerepelt a beszámolók listáján. A németet tanulók közül két előadó is német nyelven adta elő a témáját, ami előremutató és igen biztató a jövő karrierjüket illetően.

Célunk az volt, hogy a diákok nézzenek utána az őket érdeklő témáknak, tudjanak lényegre törően előadást tartani belőle az adott technikai lehetőségeket is felhasználva, valamint szokják a hallgatóság előtti szereplést.

Nagy öröm a tanító tanároknak, ha látják, ezek a célok többnyire megvalósultak és diákjaink talpraesetten, sokan izgalmukat legyőzve álltak pódiumra.

Köszönet illeti a szereplőket, az érdeklődő hallgatóságot és természetesen a diákok tanárait, akik biztatták őket, segítették szereplésüket.

Az angol kultúrkörből szerepeltek Domokos Katalin, Herczegné Zsiga Ágnes, Rideg-Fekete Márta tanárnők tanítványai, franciából Szatmári Judit, olaszból Mészárosné Surányi Olga, németből Bíró Edit és Kalmárné Héjjas Hedvig diákjai.

Az előadók névsora és az előadott témák itt elérhetőek.

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.