Előadás a Római Birodalom keleti kereskedelméről

Ajánlom

 

2013. június 3-án a mesés Kelettel kereskedhettünk Dr. Székely Melinda tszv. egyetemi docens (SZTE Ókortörténeti Tanszék) előadásán. Persze ehhez az időben is utaznunk kellett, hiszen nem a mai modern kereskedelemről volt szó, hanem A Római Birodalom keleti kereskedelméről.

Ki gondolná, hogy az ókori ember számára is hasonlóképpen nyitott volt a világ, mint korunk embere számára? Középiskolai tanulmányaink során keveset hallhatunk a Római Birodalom és a Kelet, elsősorban India kapcsolatáról, pedig ez a két, egymástól távol eső terület élénk kereskedelmet folytatott egymással.

Az előadás során megtudtuk, hogy az ókorban a rómaiak az Indiai-óceán ismert részét is Vörös-tengernek nevezték, és hogy több hónapig tartott az odáig vezető út. Az árucikkek szállítása során a rakomány nagy veszélyben volt, hiszen rablók, kalózok állhatták útját a karavánoknak és a hajóknak, de ha szerencsésen eljutott az utazó a céljához, nagy gazdagság várt rá. Megtudhattuk azt is, hogy egyes római kereskedők jobbnak látták, ha letelepednek Indiában, így római kolóniák jöttek létre India partjai mentén és még napjainkban is lehet találni számos római kori régészeti leletet, érmét és feliratos töredéket. Hallhattunk arról is, hogy az ókorban hogyan adminisztrálták a rakományt, és láthattunk példát a rómaiak által készített világtérképre is, ami nagyban eltér a ma ismert partvonalaktól, de a hegységek és a városok felismerhetőek rajta.

Az előadás nagyon érdekes és tanulságos volt, hiszen akik eljöttek, olyan információk birtokába jutottak, amelyek nem képezik szerves részét a középiskolai tananyagnak, de hasznos adalékokkal gyarapítják az ókortörténet iránt érdeklődő diákok tudását.

(Képek a galériában)

 

 

 

 

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.