Digitális témahét a generációk jegyében

Ajánlom

A technológia, az egymástól való tanulás, a tudásmegosztás volt a legfontosabb és az, hogy a gyerekek örömüket leljék a fejlesztésben.

A digitális témahéten olyan programokat kínáltunk a diákoknak, amely során az informatikát kicsit más oldalról láttatjuk meg, mint amit megszoktak. Előadások, műhelyfoglalkozások nyújtottak tájékozódási lehetőséget az IT szakmák iránt érdeklődők. A robottechnikaterem foglalkozásain többszöröen is "a generációkról" és együttműködéseikről szólt e hét. 

 

Legújabb robotunk az mBot. A robottechnika teremben "mBot vs. EV3" csatákat vívtak ifjú programozóink. A hatodik-hetedikes profi versenyzőink már számos kihívás során sikerrel szálltak harcba a győzelemért  a régről ismert Lego Mindstorms EV3 robotjaikkal. Az mBot, csakúgy mint a legfiatalabb ötödikes diákok a robottechnika alapjait "sajátítják el", ismerkednek "egymással", alakul a robot-diákkapcsolat... 

Az aulán áthaladók tanúi lehettek a Szegedi Innovatív Informatika Versenyre készülő felsőbb éves diákok ejtőernyő tesztjeinek. E fejlesztés is három verziót megért a felkészülés hónapjai alatt, így tudott a pénteki versenyen a legjobb lenni. Szombaton, a Kecskeméti I. Országos Robotika Konferencián mint sikerrel működő robotikaműhely, lehetőséget kaptunk a Batsányi János Gimnázium és az itt folyó szakmai munka és innovációs törekvések bemutatására.

A digitális témahét programjaiba több mint 50 diák kapcsolódott be tevékenyen, az eseményeket koordinálta és a foglalkozásokat vezette Gilicze Tamás tanár úr.

DTH 2017

Epam előadások szoftver-fejlesztésről, 

az IT szakmáról

Az informatika lehetőségei,

érdekes alkalmazások

Ev3 vs. mBot Vízzel hajtott rakéta 

Bemutatkozik a Csongrádi Robotika műhely

az országos konferencián

honlap beszámoló az előadásról

workshop

a Szegedi Arany János Általános iskolában 

(fotók)

programozás

(fotók)

teszt

és másnap

 verseny, győzelemmel 

konferencia

 

Az előadások, műhelyfoglalkozások beszámolói:
Április 3-án, hétfőn délelőtt az Epam IT szakemberei beszélgettek a diákjainkkal munkájukról, karrierutakról.

Pál Richárd beszélgetésének címe: Hogyan indítsuk be a saját szoftver projektünket? 

Felvázolta, hogy mi szükséges egy jó projekt megvalósításához, szó esett üzleti ötletről, vízióról, kiemelte  a kommunikációs készségek és az együttműködés fontosságát.

A diákokkal együtt "liftbeszéd", "nem-lista" és felhasználói történet (story board) példákat dolgoztak ki.

Hallhattak a diákok szoftverfejlesztési metodológiákról, fejlesztő- és build eszközökről, futtatási környezetekről és a felhőszolgáltatásokról. 

Második előadónk Horváth Róbert korunk IT piacáról beszélt és lehetséges karrier utakat vázolt fel a diákok előtt.

Személyes készségek (soft skills) kulcsszavaiként a stressz kezelés, hatékonyság, együttműködés, fejlődés hangzottak el.

Beszélt arról is, hogy sokat változott az IT szakma "tudás-igénye". A "régi szép időkben" a szakemberek egyetlen dologra specializálódtak, napjainkban  széles technológiai látókört várnak el a fejlesztőktől.

Pályáválsztás előtt álló vagy már informatikai pályát választó diákok érdeklődtek az előadások iránt. Számukra nagyon hasznos minden olyan alkalom, amikor e gyorsan változó iparág sikeres képviselőivel, fiatal IT szakemberekkel, szoftver mérnökökkel beszélgethetnek. 

(vissza)

Az informatika lehetőségei, érdekes alkalmazások címmel hirdetett programot a Szegedi Arany János Általános Iskola, iskolánkat hat diák képviselte a rendezvényen:

  • Orvosi képfeldolgozás - Út a jövőbe: Bemutató milyen az élet a kiterjesztett valóságtól indulva, a 3D nyomtatás rejtelmein keresztül, egy ipari szoftverfejlesztéssel és kutatással foglalkozó multinacionális cégnél. – GE Healthcare
  • Játékos webfejlesztés - Kirakó 20 percben egy szövegszerkesztő és egy böngésző segítségével, webes technikákkal – Evosoft Hungary
  • Egy kérés élete (webes szolgáltatások) - Építsünk együtt "Instagrammot" – Epam Systems és FIT Solutions
  • Arduino programozás - Lego elemekből készült építmények életre keltése egy programozható lapka segítségével – Evosoft Hungary
  • Hardware - Hálózatok úgy, ahogy nem gondolnád – IT Services

(vissza)

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.