G-nap a batsányiban

Ajánlom

Idén is a gravitációhoz kapcsolódó játékos kísérletekkel és különleges helyszíneken zajló kísérletek videófelvételeivel tettük emlékezetessé a G-napot.

A diákok saját tapasztalat alapján "érezhették", hogy nem mindegy melyik bolygón akarnak megemelni egy 10 kg-os vödröt, ugyanis egyforma tömegű testek megemeléséhez különböző bolygókon különböző nagyságú erő szükséges. 

Fizika órákon több módszerrel is megmérték a gravitásciós gyorsulás értékét a diákok, így előkerült a szertárból a Párkányi-féle ejtőgép, a matematikai inga, a Whiting-féle deszkás inga és az Audacity számítógépes mérőprogramot is használták.

E nap alkalmából iskolánkba látogatott Blázsik Péter egykori batsányis diákunk, aki az Állatorvostudományi Egyetemen tanul. Így a  tizedik és tizenkettedikes diákok a gravitáció mellett az egytemi élet tapasztalatairól is hallhattak.

A nap végén a diákok az aulában tesztelhették (video), majd magyarázatot kerestek arra is, hogy egymáshoz viszonyítva hogyan esnek a különböző tömegű PET palackok.

Olvashatták  Szabó László tanár úr összeállítását arról, hogy ha a Marson rendeznének olimpiát, akkor mekkora lenne a  a férfi magasugrás és a gerelyhajítás világcsúcsa.

A témához javasolt videók:

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.