Öveges Tanár Úr utódai

Ajánlom

Öveges Tanár Úr utódai – fizikai kísérletek nem csak tudósoknak

Az Ericsson Magyarország – az ország legnagyobb telekommunikációs és informatikai kutatással, szoftver és hardverfejlesztéssel foglalkozó vállalata – 2017. szeptember 29-én immáron hetedik alkalommal nyitotta meg a Kutatók Éjszakáján K+F Központjának kapuit és engedett bepillantást az ott folyó munkába. 

A laborok látogatásával párhuzamosan minden évben meghív néhány lelkes fizikatanárt, hogy mutassák be legkedvesebb kísérleteiket.

Ebben az évben a tíz meghívott között volt – immár második alkalommal – Szabó László tanár úr is. Ezeknek az interaktív előadásoknak az a célja, hogy közelebb hozzák a fiatalsághoz a természettudományokat, szerethető formában kerüljenek bemutatásra a különbféle fizikai törvények.

„Szívószál és PET palack – újratöltve” volt tanár úr előadásának a címe. Olyan kísérleteket mutatott a jelen lévő érdeklődő diákoknak és felnőtteknek, melyek otthon is megismételhetőek, mert semmi különleges eszközre nincs szükség. A kísérletek középpontjába a címben szereplő PET palack és a szívószál került. Tanár úr többek között bemutatta hogyan lehet házilag láva lámpát készíteni PET palackból. Az is kiderült az előadásból, hogy a rizsszemek között nagy súrlódási erő lép fel, ill. az is hogyan lehet habkukacból tűzkígyót készíteni. Szívószálból készíthettek a jelenlévők repülőt és egy kiürült üdítős doboz segítségével rakétakilövés is volt az előadás végén. Talán legnagyobb sikere a szívószálakból készült robotkéznek volt.

Az előadás itt megtekinthető

További képek a galériában

Kutatók éjszakája füzet

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.