„A lélek mozgásban”

Ajánlom

2018. február 22. a Magyar Parasport Napja

A hazai naptár sok régi és új, ismert és kevésbé ismert hivatalos ünnepet és emléknapot tartalmaz, melyek száma a közelmúltban ismét növekedett. Az Országgyűlés 2017 decemberében határozatot fogadott el a magyar sport ünnepnapjairól. A dokumentum február 22-ét a Magyar Parasport Napjává, május 6-át a Magyar Sport Napjává, június 2-át a Magyar Siketsport Napjává,szeptember utolsó péntekét pedig a Magyar Diáksport Napjává nyilvánítja.

Az első Magyar Parasport Napjának (MPN2018) emlékezetessé tétele érdekében a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) felhívással fordult az oktatási intézmények felé, hogy minél többen csatlakozzanak „Lélekmozgató” néven meghirdetett programjukhoz.

Ebből az alkalomból látogatott iskolánkba a kecskeméti Boronkay Péter paratriatlonista, riói paralimpikon, kategóriájának kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnoka. A jó hangulatú találkozó a BJG Fejér Ferencről elnevezett tornatermében jött létre. Az előadó saját életén keresztül mutatta be egy sérült ember hétköznapokhoz és a sporthoz való viszonyát, melyet a népes diáksereg végig nagy figyelemmel hallgatott. Péter Szegeden az egyetem elvégzése után dolgozott szociális munkásként, később Kecskeméten sérült gyerekeknek tartott testnevelés órákat, de volt Bécsben biciklis futár is. Életét egészen fiatal korától végigkísérte a sport, melynek eredményként napjainkra sikerült profi sportolóvá válnia. Régóta rendszeresen együtt edz és versenyez nem csak sérült, hanem ép sportolókkal is.

 

videóval és képekkel illusztrált élménybeszámolót azzal is emlékezetesebbé tette a gyerekek számára, hogy körbeadhatták, a kezükbe foghatták néhány világversenyen szerzett érmét, valamint karszalagokkal díszített bal alkarprotézisét is. Az előadás után a közönség hosszasan ostromolta kérdésekkel a sportolót, aki lelkesen és örömmel válaszolt minden érdeklődésre, melyeket autogram kártyákkal is jutalmazott. A vendégnek a 11.F-es Kovács Márton Soma, ifjúsági aranyjelvényes triatlonista köszönte meg a szereplését, akivel megbeszélték, hogy márciusban az évadnyitó duatlon versenyen Abonyban összecsapnak. A paralimpikon egy közös szelfivel búcsúzott iskolánktól, és felajánlotta: szívesen visszatér, hogy azoknak is mesélhessen, akikkel ma nem tudott találkozni.

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.