"Hogyan tovább?" Vendégünk volt Jámbori Attila

Ajánlom

Jámbori Attila 2009-ben érettségizett a gimnázium reál osztályában, jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem fizikus hallgatója.

Nemrégiben zsúfolásig megtelt teremben beszélt a gimnazistáknak az egyetemi életről, tanulmányairól, és a Kínában töltött hetekről.

Előadásában szó esett a BME Természettudományi Karának történetéről, a matematikus és fizikus alapképzésekről, a választható specializációkról, a lehetséges mesterképzésekről. 

Megtudhattuk, hogy Fizika BSc (BSc=alapképzés) esetén Kutatófizikus, Alkalmazott fizika, Nukleáris technika és Orvosi fizika szakirányok közül lehet választani, míg a Matematika BSc-vel Elméleti matematikus, Alkalmazott analízis, Operációkutatás, Pénzügy-matematika és Sztochasztika szakirányokon lehet továbbtanulni. Attila elmondta azt is, hogy az ország természettudományos képzést nyújtó egyetemei közül sok éve a BME húzza meg a legmagasabb felvételi ponthatárt, ez részben annak is következménye, hogy ezen a szakon a felvételi ponthatárok soha nem eshetnek a mindenkori megszerezhető maximum pontszám 70%-a alá. A karon induló képzések nem tömegszakok, egy évben kb. 70 fizikust és 50 matematikust vesznek fel, ennek köszönhetően személyes kapcsolat alakul ki az oktatók és a hallgatók között. Ez sokkal kellemesebb légkört  tesz lehetővé, mint a többszáz fős évfolyamú képzések. Hallhattunk a friss hallgatók  kiadásairól, ösztöndíjaikról, és a kari-egyetemi életről általában.

Az előadás második felében Attila legutóbbi nyári élményeiről mesélt a középiskolásoknak: önkéntesként utazott Kínába, ahol az elmaradottabb tartományokban levő iskolákban tanított fizikát középiskolásoknak. Erre a különleges útra az AIESEC nevű, 111 országot átfogó szervezetébe bekapcsolódva nyílt lehetőség. Sok érdekes fényképet mutatva mesélt Attila az emberekről, tájakról, körülményekről. Maga az utazás is különleges volt: a hosszú repülőút mellett csak Kínán belül 8000 kilométert vonatozott. Láthattuk, hogy a világ távoli szegletei (a keleti és nyugati) alapjaiban különböznek egymástól.  Szó esett a kínai étkezési szokásoktól kezdve az alapvető emberi tulajdonságokon át a felfoghatatlan gazdasági fejlődésen keresztül mindenről, amit 7 hét alatt tapasztalt Attila. Élménybeszámolóján keresztül egy kicsit mi is megismerhettük e távoli ország kultúráját. Az érdeklődőknek javasoljuk, hogy az út során készült blog bejegyzéseit olvasva és a galériáját megnézve legyenek egy kicsit ők is részesei az utazásnak.

 

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.