Határtalanul! Felvidék Technikai és Tudományos Kincsei

 

A Batsányi János Gimnázium 32 hetedikes tanulója négy pedagógussal a Határtalanul! program keretében 2018. május 22-25. között szlovákiai kiránduláson vett részt. A HAT-17-01-201700955 számú nyertes pályázattal megvalósult projekt témája a Felvidék technikai és tudományos kincsei.

Előkészítő tevékenységben, előkészítő órákon a Felvidék történelmével, földrajzával, az út helyszíneivel, a külhoni magyarság helyzetével, a látnivalókkal és ismert felvidéki személyek életrajzával foglalkoztunk. A tematikus kirándulás során megismerkedtünk műszaki, bányászati műemlékekkel, berendezésekkel, régi és újabb technikákkal. Újabb ismereteket szereztünk a Felvidék történelméről, a határon túli magyarok   helyzetéről, híres felvidéki személyek életútjáról. 

Bővebben...

TOTAL DANCE – különleges balettelőadás az Erkel Színházban

Hagyományosan már 6. éve kerül megrendezésre az Operakaland elnevezésű programsorozat, melynek talán az egyik legkülönlegesebb előadásán vettünk részt 2018. május 8-án és 9-én 72 diákkal iskolánkból. Az Operakaland történetében először kortárs és klasszikus balettelemeket is ötvöző előadás részesei voltunk. Két külföldi koreográfusa volt a daraboknak - Jiry Kylián (holland) és Johann Inger (svéd) – akik 3 balettkoreográfiát állítottak színpadra: Walking Mad, Petit Mort és Hat tánc címmel. 

Bővebben...

A biofizika szakkör tagjai a Szegedi Tudományegyetemen jártak

2018. május 18-án a biofizika szakkör hat 10.F osztályos tagja Törökné Török Ildikó tanárnővel látogatást tett az SZTE oktató épületeiben, így járt a Szervetlen Kémia Tanszék épületében, a Kísérleti Fizika Tanszék Budó Ágoston előadótermében, illetve a fő célként kitűzött Fizikai Intézet Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Tanszékén, ahol Dr. Nagy László egyetemi docens fogadta a lelkes csapatot, s bemutatta az egyetem felépítését, a biofizika kutatási területeit, a jól felszerelt XXI. századi laboratóriumot, illetve a tanszéken épp most folyó kutatásokat.

Bővebben...

Budapestre is elvittük Kossuth üzeneteit

Kossuth üzenetei címmel 2018. március 24-én a Batsányi-gimnázium diákjai ünnepi műsort adtak a budapesti Kerepesi Temetőben a Kossuth-mauzóleumnál tartott megemlékezésen, amelyet a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Kossuth Szövetség szervezett. 

Bővebben...

A Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában jártunk

Bár a könyvtárlátogatás minden diák számára hétköznapi programnak számít, a 7. F osztály számára nem mindennapi élményt jelentett a március 8-ára szervezett kirándulás. Az MTA Könyvtár és Információs Központ épületébe látogathattak a 2018 májusában megvalósuló Határtalanul kirándulás előzetes programja keretében.

Bővebben...

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.