Elhunyt Szucsán András, iskolánk nyugalmazott fizika tanára

"Emlékeim 44 évnyi távolságra nyúlnak vissza. Túlságosan hosszú idő. Hatalmas anyag halmozódott fel, a tanítással, tanítványokkal kapcsolatban. Éppen ezért leszűkítve, néhány szempontot választva, amelyek számomra fontosak voltak és maradtak, próbálok visszaemlékezni az eltelt évekre. Indulás, ahol a tanítást kezdtem tanulni, beilleszkedés, kísérletező munka fokozása, tehetséggondozás, jó tanár-diák viszony kialakítása."

 

Bővebben...

Elhunyt Dr. Sándor Antalné, Honti Erzsébet, iskolánk egykori tanára

Dr. Sándor Antalné, Honti Erzsébet (2011. április, Agárd)Megint kevesebben lettünk, kevesebben egy nagyszerű emberrel, egy kiváló tanáregyéniséggel, elment Erzsike néni is az örökkévalóságba.

1925. augusztus 8-án született Csongrádon, tanító családban. Sokan voltak testvérek.  Nagy szeretetben, szigorú erkölcsi rendben nevelték őket a szülők, akikről mindhalálig nagy szeretettel, tisztelettel beszélt, s példaként követte őket. A csongrádi Szent Imre Gimnáziumban magántanulóként tett érettségi vizsgát, majd a szülei kívánságára az orvosi egyetemre iratkozott. Egy év elvégzése után úgy látta, nem neki való ez a pálya, érdeklődése a történelem és a földrajz szakra irányította. Kiváló professzorait gyakran emlegette, élményeit sokszor megosztotta a beszélgetések során.

1951. augusztus 1-jétől tanított városunk gimnáziumában, történelmet és földrajzot, ekkor még ötödéves hallgató volt. Diplomáját 1952 augusztusában kapta meg, s változatlanul az iskolánk diákjait oktatta, nevelte a tőle megszokott magas normák szerint. Német szakra is beiratkozott, abból négy félévet végzett, letette az alapvizsgát, ami lehetővé tette, hogy németet is oktasson, amikor nem volt német szakos tanár a gimnáziumban. Sokoldalúságára, önképzésére, érdekelődésére jellemző, hogy 1956-tól kezdve a művészettörténet tanításával is megbízták. Állandóan fejlesztette magát, minden érdekelte.

Bővebben...

Egy emberöltőnyi történelem

A Batsányi János Gimnázium ‘87-ben végzett diákjainak üzenete Kedves batsányis diákok!

 

Ne vegyétek zokon, hogyha tegezünk benneteket, de amikor Mi először beléptünk ennek a gimnáziumnak a falai közé, Ti még meg sem születtetek és olyan dolgok történtek a világban, amit mára már a történelemkönyvekben is megemlítenek.

 

Gondoltad volna, hogy ez idő tájt hétfőnként még nem sugárzott adást a Magyar Televízió, és nem valami technikai malőr miatt, hanem a rendes műsorrendje szerint?

Az Internet alapjait valahol nagyon-nagyon messze még éppen, hogy csak lefektették, az informatikát az iskolában egy HT 1080Z  számítógép képviselte és szinte hihetetlen, hogy mobiltelefon meg Facebook nélkül is tudtunk tájékozódni és odaértünk mindenhova.

Bővebben...

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.