Centenárium – 100 éves a gimnázium „régi épülete”

„Emlékezzél a múlt időre,
Ismérjed a jelen valót:
S értvén az újat és az ót,
Vigyázz, figyelmezz a jövőre!”

                               (Batsányi)

 

Egy évszázad történéseit nehéz lenne egyetlen cikkben bemutatni, így a 100. évforduló alkalmából a gimnázium megalapítását és az első éveket idézzük fel.

Bővebben...

Története

Emlékezzél a múlt időre,

Ismérjed a jelen valót:

S értvén az újat és az ót,

Vigyázz, figyelmezz a jövőre!” (Batsányi)

A polgári fiúiskola terve és felépítése

1908-ban a csongrádiak kérvényt nyújtottak be a Vallás és Közoktatási Minisztériumba, hogy polgári fiúiskola épülhessen a városban. A minisztérium először a Szivák téren (a mai Dózsa György téren lévő park helyén) kért helyet az építendő iskolának, majd 1913 februárjában a Kossuth tér keleti felén elhelyezkedő Forgó-féle telket, Tóbiás Herman kocsmájának helyét jelölték ki a polgári fiúiskola számára.

Ybl Lajos tervei alapján egy év alatt, 1914-ben készült el szecessziós stílusban a kétemeletes épület, amelynek elejéhez kis előkertet is építettek stilizált, faragott székelykapuval. Az első világháború kirobbanása miatt az iskola azonnal nem költözhetett be az új épületbe, mert a Vöröskereszt Egylet 1914 nyarától kezdve katonai kórháznak használta az épületet. A polgári fiúiskola 1920. szeptember 1-jén kezdhette meg működését az épület első emeletén.

Bővebben...

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.