Határtalanul! Felvidék Technikai és Tudományos Kincsei

Ajánlom

 

A Batsányi János Gimnázium 32 hetedikes tanulója négy pedagógussal a Határtalanul! program keretében 2018. május 22-25. között szlovákiai kiránduláson vett részt. A HAT-17-01-201700955 számú nyertes pályázattal megvalósult projekt témája a Felvidék technikai és tudományos kincsei.

Előkészítő tevékenységben, előkészítő órákon a Felvidék történelmével, földrajzával, az út helyszíneivel, a külhoni magyarság helyzetével, a látnivalókkal és ismert felvidéki személyek életrajzával foglalkoztunk. A tematikus kirándulás során megismerkedtünk műszaki, bányászati műemlékekkel, berendezésekkel, régi és újabb technikákkal. Újabb ismereteket szereztünk a Felvidék történelméről, a határon túli magyarok   helyzetéről, híres felvidéki személyek életútjáról. 

 

Látogatást tettünk egy szlovákiai magyar iskolában kapcsolatépítés céljából.
Utunk első állomása az egykori koronázó főváros, Pozsony volt. Idegenvezetőnk kalauzolásával megtekintettük a Szent Márton-dómot, városnéző sétát tettünk a várnál, az óvárosban útba ejtettük az egykori országgyűlések házát, a Prímási Palotát, az Óvárosházát, az Operaházat, a kandikáló szobrot. Technikatörténeti érdekességként meglátogattuk az 1856-ban létrejött Gázművek Múzeumát. A történelmi pavilonban megismerkedtünk a gázműipar világtörténetével, a „világítógáz“ gyártási folyamatával. Jókán egy Közép-Európában egyedülálló technikai műemléket, a háromszintű cölöpös famalmot tekintettük meg. A malom legrégebbi írott említés 1894-ből származik. Eredetileg hajómalom volt. A műemlék védettségű, 54 akác cölöpön álló vízimalmot 1992-ben múzeummá alakították, és közvetlen környezetében a falu mezőgazdasági történelmét bemutató skanzent láthattunk.

A második napunk tele volt sok-sok érdekes látnivalóval. Megtekintettük a Deáki Bencés Apátsági templomot, amely1228-ban épített kéttornyú román stílusú templom, Szlovákia legrégebbi műemléke. Az itteni bencések használták a Pray-kódexként ismert 13. századi latin szertartáskönyvet, melyben a Halotti beszéd is olvasható. A templom történetét egy nagyon kedves néni mesélte el. Irén néni egyénisége, lelkesedése, magával ragadó stílusa elvarázsolt bennünket. Szívesen másztunk fel a toronyba, várva az újabb érdekes történetet.

Továbbutazva Ógyallára, már várt ránk a Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója és történelemtanára. Az iskola, az ógyallai születésű Feszty Árpád nevét vette fel. Az iskolában Feszty életéről, műveiből rendeztek egy igen színvonalas kiállítást, erről hallgattunk részletes beszámolót. Sajnos tanulóinknak nem volt alkalma megismerkedni helyi diákokkal, helyette igazgató úr mesélt az iskola életéről. Utána felkerestük a Konkoly-Thege Miklós híres 140 éves obszervatóriumát, ez Szlovákia ma is működő csillagdája. Konkoly-Thege Miklós tudományos megfigyelései 1871-ben kezdődtek. Munkásságának súlypontja az asztrofizika: az üstökösökkel és meteorokkal, az állócsillagok színképelemzésével, a Jupiter és Mars fizikájával foglalkozott. Emlékét őrzi a Konkolya nevű kisbolygó. A Szlovák Központi Csillagvizsgálóban a Nap tevékenységét vizsgálják, napkitöréseket, napfoltokat regisztrálnak. Figyelik a Föld légkörének ionoszféra-variációit, bolygónk mágneses terének változatait. A planetárium lenyűgöző élményt nyújtott. Ezután a komáromi Öregvárba mentünk. Lenyűgöző látvány volt hatalmas falaival, a 3-4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével.  Helyi idegenvezetővel megtekinthettük az erőd belső rendszerét, és a ,,Vak labirintus"-t is kipróbálhattuk. Szimőre utaztunk, ahol a híres tudós, feltaláló Jedlik Ányos született. A Jedlik Házban kiállításon emlékeznek meg a világhírű bencés tudósról, aki kísérletezés mellett tanított, tankönyveket írt. Ő dolgozta ki a szódavíz, nyomás alatt lévő –Magyarországon- való gyártását. Ezt a programot szódavízivással zártuk. Gútára érkeztünk, ahol a Duna holtágán elhelyezkedő két párhuzamos csónakra felhelyezett és a parthoz kikötött vízimalom történetét és működését ismertük meg a régi malomban található múzeumban. A malomhoz 86 m hosszú fedett hídon át vezet az út, amely Európa leghosszabb faszerkezetű hídja. Mindez gyönyörű természeti környezetben.

A harmadik napon Nyitrára utaztunk. A város és a Püspökvár hajdan legfontosabb fejedelmi központjaink egyike volt. A vár, a XIII. század végétől fogva állandóan püspöki birtok, azóta is a püspökvár nevet viseli. A történelem viharainak ellenálló vár napjainkban több építészeti egységből álló épületegyüttes, amely a nyitrai püspökség székhelyeként szolgál. A Felső templomot az Alsóval, egy széles lépcsőzettel kötötték össze. Megmászva a lépcső- és időfokokat, mai nyitrai várba jutunk, és a várnegyed alatt elterülő városrészt csodálhatjuk meg. Majd a Zöld hegyen lévő Verbita kolostor Missziós Múzeumát néztük meg, ahol az Ázsia, Afrika és Ausztrália bennszülött lakosságának használati tárgyai mellett megismerkedtünk a különféle kontinensek állatvilágával is. Az UNESCO Világörökségéhez tartozó Selmecbányára látogattunk el. Magyarország legfontosabb ezüst-és aranybányái voltak itt.  Idegenvezetőnk bemutatta a Bányamúzeumot. Megtudtuk, hogy a világon először itt alkalmaztak puskaport. Mielőtt leereszkedtünk a Bertalan tárnába, kaptunk védőöltözetet, sisakot, köpenyt és lámpást. A túravezető magyarul beszélő szlovák ember, aki kedves akcentussal, humoros stílusával felejthetetlen élményt nyújtott. Végig jártuk a tárna szűk járatait, megismerkedtünk a bányászok életével, megtudhattuk milyen színű víz iható, és még sok érdekes dolog kötötte le figyelmünket.
            A negyedik napon az arany és ezüst lelőhelyeiről híres Körmöcbányára látogattunk. Az ősi bányaváros gótikus gyöngyszeme a Szent Katalin templom. A templom a 15. században épült, és fő látványossága az orgona. Meghallgattuk történetét, és az Őrtorony párszáz csiga lépcsőjén feljutva, gyönyörködtünk a kilátásban. A világhírű bányavárosi pénzverde történetének és egyedülálló pénzgyűjteményének megismerése következett a Pénzérmék és Érmék Múzeumában. A múzeum interaktív, látványos, és nagyon modern. A pénz történetét, a pénzverést a római kortól kezdve nagyon szép érmékkel mutatja be három emeleten keresztül. Felfedeztünk magyar pengőket, tallérokat, és sokféle papírpénzt.
A pénzverdében 1329-ben készültek el az első magyar garasok. A városban a mai napig készülnek emlékérmek, és több ország fizetőeszköze is itt készül. Kirándulásunk zárásaként megnéztük a hontbagonya vízimalmot. A 19. században épült vízimalom a Selmeci hegyek közül délnek törő Szikince patak vízi energiáját hasznosította. A technikai részt a malomszerkezet által hajtott malomkerék, az őrlőtér és a kerékház alkotja. Felülcsapó vízikerekű malomtípusról van szó, az őrlőszerkezetet korszerűsítették.

A négy nap során tapasztalhattuk, hogy Felvidék számos történelmi és természeti értékkel bír, ezek többsége magyar vonatkozású, ami számunkra igazán, bár tudtuk, mégis meglepő volt. A szállásunk Deákiban az Európa Panzióban volt, ahol két éjszakát töltöttünk. Kellemes szabadidős kikapcsolódásra volt lehetőség, az élményekkel teli nap után birtokba vettük a bowling pályát, hatalmas tortával köszöntöttük születésnaposainkat. Második szállásunk Bacsófalván volt, csodálatos környezetben tehettünk sétát a tóparton, finomakat ettünk-ittunk, a biliárd játékszabályának rejtekébe merülhettünk el a fárasztó napi program után. Kényelmes busszal utaztunk, szép élményekkel, a gyönyörű természeti környezet és a történelmi városok nyújtotta felejthetetlen emlékekkel gazdagodva tértünk haza. Itthon az értékelő foglalkozáson megosztottuk egymással és iskolatársainkkal a kirándulás során szerzett élményeinket.
Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik segítettek ennek a tanulmányútnak a megvalósulásában!
 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.