III. Csongrádi TeTuDoD Komplex Természettudományos Tanulókísérleti Verseny

Ajánlom

Iskolánk harmadik alkalommal hirdette meg Komplex Természettudományos Tanulókísérleti Versenyét 7-8. évfolyamos általános iskolás diákok számára. A verseny célja, a tehetséges, természettudományok iránt fokozottan érdeklődő diákok számára lehetőséget biztosítani tudásuk, kreativitásuk összemérésére. A versenyre a meghívott általános iskolák 7-8. évfolyamos tanulói nevezhettek 4 fős csapattal. 

A versenyre hat csapat jelentkezett: Felgyői László Gyula Általános (4F), Piroskavárosi Általános Iskola (Piroskák), Galli János Általános Iskola (Lángeszűek), Kiss Bálint Református Általános Iskola (Kissbé), Bokrosi Általános Iskola  (Science) és a Gróf Széchenyi István Általános Iskola (Kids).

 A versenyen kitűzött feladatok az alábbi témakörökre épültek:

 • Biológia: Valódi gombák felépítése. A diákoknak a megfigyelés során többek között mikroszkópot is kell használniuk. 
 • Fizika: Halmazállapot változások, termikus kölcsönhatás. A fizikai kísérletek és mérések elvégzése, adatelemzés, grafikonkészítés hagyományos és számítógépes módszerekkel volt a diákokfeladata.
 • Földrajz: Magyarországon előforduló talajtípusok vizsgálata.
 • Kémia: Az anyagok összetétele, és az égés vizsgálata. A feladatok része volt az önálló jegyzőkönyv készítése: a szükséges eszközök és anyagok valamint a kísérlet leírása, ábrakészítés, megfigyelések rögzítése és a magyarázat megfogalmazása.

A konkrét feladatokat a diákok a helyszínen ismerték meg, amelyeket Törökné Török Ildikó, Szabó László, Gilizce Tamás. Szabóné Sinkó Tünde és Tábori Levente szaktanárok állítottak össze. A csapatokat kísérő tanárok számára tapasztalatcserét szerveztünk, ahol a természetudományos oktatást segítő pályázati lehetőségekről beszélgettünk. Amíg a zsűri a versenymunkákat értékelte, addig a versenyzőknek és kísérőiknek végzős batsányis diákok meséltek arról, hogy milyen úton találták meg saját továbbtanulási irányukat.

A versenyben résztvevő minden csapat nagyon szépen teljesített, tartalmasan telt mindenki sztámára a délelőtt. A versenyben részt vevő diákok oklevelet és tárgyjutalmat kaptak.

Az összesített eredmény alapján a verseny helyezettjei:

 1. Science 
 2. holtversenyben 4F és Kissbé csapata
 3. Lángeszűek

Egy-egy részeredmény alapján a zsűri dicséretét érdemelték ki:

 • Piroskák cspata tagjai, mert fizikából kiváló mérési eredményt rögzítettek, és biológiából a legesztétikusabb mikroszkópikusmetszetet készítették.
 • A Kids csapat nyújtotta be biológiából a legprecízebben kitöltött feladatlapot.
 • A Kissbé csapat biológiából maximális pontszámot ért el,
 • míg a 4F földrajzból és számítógépes mérések terén teljesített legjobban.
 • Gratulálunk a versenyzőknekés felkészítő tanáraiknak!

A versenyen és az eredményhirdetésen készült fotók a galériában elérhetők. 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.