Fizika Mindenkié 4.0

Ajánlom

A Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium ebben az évben, immár negyedik alkalommal csatlakozott a Fizika Mindenkié programsorozathoz.

A program célja idén sem változott: meg akarjuk mutatni a természettudományok sokszínűségét, a fizika alkalmazhatóságát, mindennapi eszközeink fizikai-műszaki alapkoncepcióját, hogy megértsük fejlődő világunk alapjait, folyamatait.

Április 20-án az első öt órában és a szünetekben az iskola aulájában végezhettek kísérleteket a diákok. Olyan kísérleti eszközöket próbálhattak ki, melyeket otthon is el tudnak készíteni. A kísérletek értelmezésében Szabó László tanár úr segített, így mindenki megérthette a kísérletek, jelenségek magyarázatát. A következő eszközök álltak az érdeklődők rendelkezésére:

  1. PET palackokból készített ’laBOR’ automata,
  2. PET palackokból készített Heron szökőkút,
  3. PET palackból és fürdőköpeny darabból készített habkukac fújó,
  4. 50 l-es műanyag hordóból, gumipókból és velúr szoknyából készített örvényágyú,
  5. vágódeszkából és 400 db 80-as szögből készült fakírszék,
  6. kukoricakeményítőből és vízből készült nemnewtoni folyadék,
  7. lufiforgó,
  8. különböző tömegű homokkal töltött PET palackok esési kísérletekhez.

Az előzetes tervek szerint az óraközi szünetekben lehetett volna kísérletezni, de a gyerekek addig győzködték a kollégákat, hogy tanórák alatt is az aulában kísérleteztek. Helyben futottak a lavórban lévő elegy felszínén, a 3. emeletről palackokat ejtettek, és rengeteg habot készítettek. A PET palackokból készített, nyomáskülönbség elvén működő eszközök is nagyon tetszettek a diákoknak.

A Fizika Mindenkié 4.0 program keretén belül a 10.A osztályos diákok mérési gyakorlaton vettek részt. A téma az ellenállás hőmérséklet függése volt. Egy izzószál és egy grafitceruza ellenállásának hőmérséklet függését vizsgálták meg.

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.