IV. Mobilrobot Programozó Országos Középiskolai Csapatverseny, döntő

Ajánlom

2013. március 22-én került megrendezésre a Kecskeméti Főiskola GAMF karán a IV. Mobilrobot Programozó Országos Középiskolai Csapatverseny. A döntőbe a benevezett 37 középiskola közül a 12 legjobb pályamunkát benyújtó csapatot hívta meg a zsűri. Az egész napot kitöltő, több részből álló versenyben a LegoRockers csapat elnyerte a legjobb robotkommunkációs program különdíjat, az összetett rangsorban pedig az ötödik helyen végeztek a batsányisok. 

A nap a beküldött pályamunkák zsűri előtti bemutatásával indult, majd másfél órás helyszíni feladatmegoldás, és annak a  versenypályán történő tesztelése következett. Az egyetemi oktatókból álló értékelő bizottság érdeklődéssel fogadta a középiskolások előadásait, programbemutatóit és sok kérdéssel igyekezett minél teljesebb képet alkotni felkészültségükről. A versenyt egy kategóriában hirdetik meg, így sem korosztályonként, sem iskolatipusonként nem értékelnek külön. 

A hosszú versenynap végén a zsűri összesítette a nap eredményeit, a versenyzők pedig a GAMF büszkeségeivel ismerkedtek.

Láttunk saját fejlesztésű autonóm és félautonóm mobilrobotokat, és Attila kedvencét, egy igazi quadrokoptert is. Valamennyi modell közös jellemzője, hogy az ötlettől a kivitelezésig a diákok saját fejleszése, mindegyik eszközt készítője mutatta be.

Ezt követően dr. Bagány Mihály professzor úr vezetésével egy híres sikersorozat történetébe kaptunk betekintést. Négy-öt éve a főiskolán létrehoztak egy nyitott hallgatói szerelőműhelyt, ahol a hallgatók egyszerű eszközöket készíthetnek TDK-dolgozatukhoz, szakdolgozatukhoz, csoportmunkában országos és nemzetközi műszaki eszközépítő versenyekre készülhetnek, de ha szükséges, megjavíthatják kerékpárjukat is. Ezen a néhány négyzetméteren készült  a Megameter Shell Eco Marathon sztárja is.

Megtudtuk, hogy a Kecskeméti Főiskola GAMF Kar csapata a 2012-es Shell Eco-marathonon, Rotterdamban megdöntötték a saját korábbi csúcsukat, ezzel új országos rekordot állítottak fel: Jelenleg 2696 km-t tudunk megtenni 1 liter üzemanyaggal. Ezzel a 200 nevezett csapatból a 2. helyezettek lettek. A videó bemutatja a jármű építését és a versenyzést. A National Geographic oldalain angolul is olvashatod a cikket: Hungary’s Megameter: “Their Knowledge is the Fuel of The Future” címmel.Maga a rekord első hallásra hihetetlennek tűnik, mégis tudjuk igaz. Jó volt közelről látni a járműveket, tudni annak paramétereit, menettulajdonságait, megismerni a tesztelés menetét, a pilóta viszontagságait és hallgatni a versenyzők tapasztalatait.  Látva az idei év új fejlesztését bízunk abban, hogy idén is sikeresek lehetnek a magyar diákok.

Ilyen remek programokkal gyorsan elrepült az eredményhirdetésig az idő. A zsűri a dicsérő szavak, az oklevelek és serlegek mellett mellett értékes tárgyjutalmakkal ismerte el a csapatok munkáját.

A szép eredményhez gratulálunk a csapat tagjainak: Bálint Karolának (10.F), Gilicze Kristófnak (8.F), Sebők Attilának (10.F) és felkészítőjüknek Gilicze Tamás tanár úrnak. 

További fotók a galériában láthatók.

 

 

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.