Robot Kupa első helyezés

Ajánlom

Az ország négy megyéjéből 17 csapat érkezett a Nyíregyházi Főiskolára, hogy akár több területen is bemutassa a versenyre fejlesztett robotot és az azt működtető programot. Iskolánk LegoRockers csapata a Rescue B kategóriában, secondary korosztályban indult, és versenytársai közül a legjobban oldotta meg az itt kitűzött feladatot. Ebben a versenyszámban egy katasztrófahelyzetet szimuláló helyzetben kell jól teljesíteni. 

 

A robot feladata, hogy egy többszobás házban áldozatokat találjon meg, majd nyolc percen belül ki is jusson az épületből. A lakás a robot számára labirintusszerű, a pályán az áldozatok helyét a függőleges falakon elhelyezett,  28 és 40 Celsius fok közötti hőforrások jelzik. A verseny szabályai szerint az áldozatok mellett a robot megáll, és lámpa felvillantásával jelzi a megtalálás tényét, majd tovább végzi a felderítést, elkerülve a fekete színnel jelzett veszélyes területeket. Egy ilyen kihívással csak úgy tud megbirkózni a robot, ha több érzékelőt is figyel egyszerre: három ultrahangos távolságérzékelő a falak közötti közlekedést segíti, a nyomásérzékelők az esetleges elakadáskor biztosítanak olyan információt, amivel korrigálni lehet a mozgást, a fekete terület fényszenzorral figyeli a robot. Az áldozatok megtalálását hőszenzorok teszik lehetővé. A jól megtervezett robotkonstrukció is nagyon fontos, hiszen ezzel a sok érzékelővel terhelt robotnak egy 25 fokos emelkedőn kell a második szintre eljutnia, ott is elvégezni a felderítő feladatot, majd visszajutni a földszinti kijárathoz. A zsűri figyeli és pontozza a teljesítményt.

RoboCup, egy olyan kutatási-oktatási  projekt, amelyet 1996-ban USA, Japán és Németország indított útjára azzal a céllal, hogy összemérjék és serkentsék a robot kutatásokat és fejlesztéseket a világban. 2000-ben megfogalmaztak egy távlati célt, hogy 2050-re olyan humanoid robotfutball csapat lesz, amelyik szabadtéri mérkőzésen megveri az akkori FIFA bajnokcsapatot. 

Az évente megrendezésre kerülő világbajnokságot junior kategóriában (19 éves korig)  és felnőtt kategóriában is megrendezik.
A világ mintegy 40 országából érkezők több területen mutathatják be  saját robotjaik ügyességét: futball, katasztrófa helyzetben megvalósított mentési munka, otthoni kisegítő munkák, szórakoztatás. A verseny egyúttal a robotika nagy seregszemléje is, hiszen a kicsi lego mobilrobotoktól kezdve az emberekkel azonos méretű humanoid robotok is képviseltetik magukat, és természetesen jellemző a gyártók sokszínűsége is, hiszen a profi fejlesztések és a házilag barkácsolt szerkezetek egyaránt indulhatnak ezen a versenyen.
 A RoboCup2013 Eindhovenben június 24-30 között kerül megrendezésre.
A csapat tagjai Bálint Karola, Gilicze Kristóf, Sebők Attila, felkészítő tanárok Gilicze Tamás és Giliczéné László Kókai Mária. A verseny önköltséges, az utazás és a kinn tartózkodás költségei mellett a csapatoknak részvételi díjat is kell fizetniük, ezért a versenyen való részvételre csak akkor van lehetőség, ha támogatókat talál LegoRockers csapat. A nyíregyházi verseny képei a galériában láthatóak. Délvilág is beszámolt a csapat sikeréről.
 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.