Országos versenyt nyert a LegoRockers

Ajánlom

Az  FLL robotverseny 2013. november 23-án, Debrecenben, 12 hazai és határon túli magyar csapat részvételével megrendezett fordulójában  iskolánk  LegoRockers csapata  robotjátékban és a robot tervezés és programozás kategóriában első, a kutatás és prezentáció kategóriában harmadik, a csapatmunkában  második helyezést ért el. Ezekkel a részeredményekkel összesítésben is megszereztük az első helyet, így a csapat továbbjutott az FLL kelet-európai döntőjébe, amelyet 2013. decembre 7-én Csehországban rendeznek. A csapat tagjai: Tóth Bence (10.f), Gilicze Kristóf ( 9.f ), Szabó Anett, Sarusi-Kis Adél,  Rácz Nándor, Otrosinka Krisztián, Pászti-Tóth Márton, 10. f osztályos tanulók.  Felkészítő tanáraik: Giliczéné László Kókai Mária és Gilicze Tamás.

Az országban három helyszínen (Budapesten  11, Szegeden 7, Debrecenben 12 csapat részvételével) megrendezett hazai döntők győztesei képviselhetik Magyarországot a csehországi fordulóban, a négy ország (Bulgária, Csehország, Magyarország és Szlovákia) részvételével megrendezett elődöntőn. 

A Debreceni fordulónak a Tóth Árpád Gimnázium adott otthont, a versenyt a National Instruments rendezte.

A verseny 2013-as témája: Nature's Fury, azaz a csapatok világszerte arra keresték a választ, hogy mit lehet tenni, amikor természeti katasztrófák sújtják élőhelyüket?

A csongrádiak a tiszai árvizet választották, ahol a fő probléma forrása egy esetleges gátszakadás. A kutatási témában Dr. Ördögh József árvízvédelmi szakember segítségével  igyekeztek minél teljeseb képet alkotni  a jelenlegi helyzetről, megérteni az árvízzel kapcsolatos történéseket. Megkeresték és prezentációjukban bemutatták azt, hogy a robottechnika, az automatizálás hol segítheti az árvízi védekezést. A "Research Project" kategóriában harmadik helyezett lett a csapat.

A verseny másik fő eleme a terepasztalon jól teljesítő robot megalkotása volt. Ez minden évben új ötletek kigondolására sarkallja a csapatunkat. Idén a terepasztal minden tereptárgya a haragvó természettel kapcsolatos történést szimbolizál, tehát ezekre jól reagáló robotot kellett tervezni és építeni. A LegoRockers egy korábbi sikeres pályázatnak köszönhetően a legújabb  robotmodellel, a Lego Mindstorm's EV3-mal  indulhatott a versenyen. Megújult a programozási felület, bővítették a használható szenzorok körét, a robot kapacitása is nagyobb lett. Érdemes volt a csapat tagjainak a régi tapasztalatokat megőrizve, az új robot lehetőségeit kihasználva, pontos, hatékony algoritmusokra törekedni, továbbfejleszteni programozói tudásukat, és sok héten át tökéletesíteni a megoldásokat, mert ennek köszönhető, hogy a Robotdesign kupát is elhozhatta a LegoRockers. 

A versenynap délutánja a robotjátéké volt. Minden csapat három alkalommal kerül a terepasztalhoz, ahol 2,5 perc alatt, jól meghatározott szabályok szerint kell minél több pontot gyűjteni. A csapat két tagja indít, csak a bázison érhet a robothoz, szükség szerint hozzáépíthetnek, eltávolíthatnak róla részeket, programot válthatnak. A robot a bázison kívül autonóm módon mozog. A környezetéből érkező információkat fény-, ultrahang- és nyomásérzékelők segítségével észleli, az előre megírt programok az így begyűjtött adatokat feldolgozva működnek. 

A csapatmunkát egy játékos feladat teljesítésével mérik, itt kevésbé számít a feladatmegoldás sikere, sokkal inkább a "hogyan", azaz annak megfigyelése, miként viselkedik a csapat váratlan szituációkban, hogyan törekednek a megoldás megkeresésére, figyelnek-e egymásra, a versenyen ezt röviden "Team-spirit"-nek nevezik.

Az eredményhirdetés után rádió interjú is készült,  amelyben szó esik a verseny kialakulásáról, céljáról, és győztesként szót kaptunk mi is. A felvétel egy hosszabb műsor részeként meghallgatható (a bevezető 17:26-17:40-kor, majd a friss hírek után,  a felvétel 21:26-28:45 percéig hangzanak el az FLL versenyinformációk).

A LegoRockers csapatnevet, mint stafétát 2006 óta adják tovább a tapsztaltabb diákok a fiatalabbaknak. Az utánpótlásnevelés része az is, hogy a versenyzőket elkísérték a hatodikosok, akik idén még csak nézők voltak az FLL versenyen, de a jövő évi kihívás már nekik is szól majd.

Iskolánkban az is hagyomány, hogy a legkisebbek, az ötödikes kisgimnazisták építik meg az alkatrészekben érkező terepasztalt, idén sem történt ez másként. A terepasztal berendezési tárgyait és a fiatalabb diákok tapasztalatszerző utazását a Nemzeti Tehetségprogram pályázatából (NTP-TFK-MPA-12) finnanszíroztuk, de a "Tanítványból mester" című projekt hozzájárult a csapat felkészüléséhez is.

A feladat a régi pálya elpakolásával kezdődött, majd útmutató alapján építették meg a legkisebbek az egyes feladatmodelleket. A többórás munkát 3 percbe sűrítve az alábbi videóban lehet megtekinteni.

 

A debreceni forduló hivatalos versenyoldalán az eredményeket,  ponttáblázatot  lehet megnézni. A népes mezőnyben zajló verseny hivatalos fotóit az alábbi képre kattintva lehet elérni.

További képek a csapatról a galériában is megtekinthetőek.

A LegoRockers csapat már a következő megmérettetésre készül, hiszen december 7-én a csehországi Jesenikben  kerül  sor az elődöntőre. Itt a versenyt értékelő bírákkal való beszélgetések, az egyes kategóriák zsűrizése és a prezentáció  már angol nyelven folyik. A rendelkezésre álló rövid időben tehát a csapat tökéletesíti megoldásait, és összeállítja a prezentáció angol nyelvű változatát.  A  szervező National Instruments a továbbjutó csapatnak felajánlotta, hogy hozzájárul költségeihez. Így a LegoRockersnek már van kiindulási támogatása, amely fedezi a költségek egy részét, de a 3 napos csehországi út költségeihez még további szponzort keresünk.

 

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.