A dühös természet és a robotok...

Ajánlom

December 7-én folytatódott az FLL robotverseny, ahol a LegoRockers kiválóan szerepelt: nemzetközi mezőnyben, 19 régió legjobbjai között az összesített harmadik helyet szerezte meg, és továbbjutott a január végén megrendezésre kerülő döntőre.

Bár a csapat tapasztalt, összeszokott versenyzőkből áll, mégis sok izgalmat hozott a verseny, mert igen erős volt az élmezőny, nagy harc folyt a továbbjutásért.

A csongrádi diákok a Tisza áradása során fenyegető gátszakadás okozta katasztrófahelyzettel foglalkoztak. Kutatómunkájuk eredményét 5 percben összefoglalva, javaslataikat működő modellel szemléltetve, angol nyelven adták elő a nemzetközi zsűrinek, amely a 3. helyre sorolta a csongrádiak munkáját, és így azt a díjkiosztó előtt a több mint 200 fős közönség előtt, a nagyszínpadon is be kellett mutatniuk.

A robotjáték során a második legtöbb pontot érte el a csapat, a robotterv és programozás kategóriában az 5. helyen, míg a csapatmunka értékelésében is mindössze négy pontot veszítettek az elérhető ötvenből. Mind a négy kategóriában egyenletesen jól teljesített a LegoRockers, így összetettben 182 ponttal, 3. helyezést ért el a csapat, mindössze 1 ponttal lemaradva a bolgár csapat mögött. Sikerült a kitűzött célt elérni, továbbjutottunk a németországi döntóbe, amit január végén Padernbornban rendeznek.

Részletesebben a versenyről

2012 december 7-én a csehországi Jesenik adott otthont az FLL versenysorozat  "Southeast" elődöntőjének, Bulgária (2), Csehország (7), Magyarország (3), Szlovákia (7) részvételével.

A szervezők a legjobb körülményeket biztosították a csapatoknak,  a gyönyörű üdülőfalu, Jesenik nagymúltú szállodáiban kaptunk elhelyezést, és étkezést. A verseny előtti napon a helyi gimnázium tanárai és diákjai a csapatok számára ismerkedési estet szerveztek. Az eredetileg szabadtérire tervezett helytörténeti akadályversenyt a hirtelen jött havazás miatt egy "békebeli" kultúrház tágas épületeiben rendezték meg. Igazi "jégtörő" vetélkedő volt, mert valamennyi csongrádi diákot más-más csapatba osztottak be, így angol nyelven, és a non-verbális kommunikáció mindenféle eszközével oldották meg a gyerekek az együttműködést. A nevezetességek kapcsán megtudtuk azt is, hogy honnan ered a hűtőborogatás "priznic" (Vincenc Priessnitz) elnevezése. 

A kiváló vacsora után még gyors főpróba és taktikai megbeszélés következett, majd időben pihenni tért a csapat, mert másnap már fél nyolckor nyitott a verseny helyszíne. Rajtunk kívül még két magyar csapat is részt vett a versenyen: a HISZK Gregus Máté Tagintézményének újonc csapata, és a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium diákjai.

Nagyon zsúfolt volt a délelőtt, percre pontos besztás szerint 13 óráig három robotjáték meccs és közéjük ékelődve 3 bírói megmérettetés várt ránk, mindez mellett a "cirkáló" zsűritagok, és a más csapatokkal való beszégetés már rutinszerűen ment. 

A gyorsan pergő események sorában az ebéd egy kis szünetet jelentett, majd a rövid pihenő után újra felgyorsultak az események, a robotjáték döntője, bírói tanácskozások, sajnálatos módon óvások következnek (a szabálytalanságok nem minket érintettek).

Érzeztük, hogy jól felkészülten vágtunk neki, és nem is sikerült rosszul a verseny, így izgatottan vártuk az eredményhirdetést. A hosszúra nyúlt várakozást egy kis vidámsággal oldotta a terembe érkező Szent Miklós püspököt, az őt kísérő angyalt és ördögöt alakító fiatalok játéka

Ezután már tényleg elkezdődött az eredményhirdetés, és nagyon büszkék voltunk arra, hogy a LegoRockers csapatot két kategóriában  is a szinpadra szólították díjazottként. A két oklevél mellett miénk lett a továbbjutást jelképező négy füzetecske egyike! 

 A csapat tagjai: Tóth Bence (10.f), Gilicze Kristóf ( 9.f ), Szabó Anett, Sarusi-Kis Adél,  Rácz Nándor, Otrosinka Krisztián, Pászti-Tóth Márton, 10. f osztályos tanulók.  Felkészítő tanáraik: Giliczéné László Kókai Mária és Gilicze Tamás.

A versenyen készült fotók a galériában láthatóak.

A csapat a felkészülés során nagyon sok időt töltött együtt, ugyanazért a közös célért dolgoztunk hónapokon át. A következő versenyig még öt hetünk van. Közösen átgondoljuk a stratégiát, néhány részlettel bővítjük kutatásunkat, dolgozunk a programok tökéletesítésén, a további pontszerzés és a meglévő megoldások stabilizálása érdekében.

A csehországi versenyre támogatóink segítségével jutottunk el, verseny költségeihez a Batsányi János Alapítvány, a Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakképző Iskola, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szegedi Tankerülete, a National Instruments, és nem utolsó sorban a részt vevő gyerekek szülei járultak hozzá. Köszönjük támogatásukat!

A továbbjutás egyben újabb utazási és szállásköltséget jelent, így a csapat ismét szponzori támogatást keres, ami fedezi a kiutazás és kinntartózkodás költségét.

Rövid áttekintés az FLL versenyről:

  • A verseny Fort Lauderdale-ből indult el 1998-ben az USA-ban. Az alapítók szándéka szerint ez a verseny arra ösztönzi a diákokat, hogy  együtt gondolkodva tervezzenek és építsenek saját intelligens robotokat, mert csak így válik lehetővé, hogy ne csupán értsék az új technológiákat, hanem kreatív mesterei is legyenek annak. Tizenöt év múltán, 2012-2013-ban négy kontinensen, 200 000 gyermek vett részt a versenyben, és a verseny népszerűsége továbbra is növekszik. A fő cél a FIRST LEGO League számára, hogy legyen elérhetőbb és vonzóbb a gyermekek számára a tudomány és a technológia, amely lehetővé teszi számukra, hogy megtapasztalják  a tudás, a problémamegoldás és a programozás örömét. 
  • A versenyt Közép-Európában  a Hands on Technology szervezi, idén 7 országból (Németország, Svájc, Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Bulgária)  811 résztvevő csapat jelentkezett erre a háromfordulós versenyre.

 

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.