VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny döntő

Ajánlom

A Soproni Széchenyi István Gimnáziumban rendezték meg a VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny döntőjét. Az ország legnépesebb robotika versenyén a 4. helyen végeztek a batsányis LegoKockák: Barta Ádám, Kiss Dávid, Kiss Máté 5.f osztályos diákok. Gratulálunk!

A verseny során Lego Mindstorm NXT robotra kellett olyan algoritmusokat tervezniük és készíteniük, hogy azokat végrehajtva a robotok megoldják a terepasztalon kitűzött feladatokat. 

A robot a  rászerelt szenzorok (fényérzékelők, ütközésérzékelő, ultrahangos távolságérzékelő) segítségével gyűjt az adatokat a környezetéből, a tanulók olyan programot alkotnak, ami az így beérkező jelek alapján vezérli a robotot. Nem csak a robot mozgásához kapcsolódnak feladatok, hanem számsorsoláshoz, hangok generlásához, és az eredmények  kijelzőn történő megjelenítéséhez is értenek már az ötödikes versenyzők, ismerik  a feltételtől függő két vagy többágú programelágazás, az ismétlés szerkezetét, használnak változókat. A 90 perc alatt öt feladatot tűztek a diákok elé, ezt követően a zsűri előtt be kellett mutatni a robot működését, majd szóban ismertetni az alkalmazott programozási szerkezeteket.

Már pénteken útnak indult a csapat, mert szombaton korán kezdődött a verseny, így jutott egy kis idő városnézésre is Sopronban és környékén.

A robotika alapjait technika órákon Gilicze Tamás tanár úr vezetésével minden batsányis kisdiákunk megismeri ötödikes és hatodikos korában. Ezen felül szakkörre járhatnak azok akik kedvet éreznek ahhhoz, hogy többet foglalkozzanak a robotokkal, versenyezzenek. A későbbiekben foglalkozhatnak EV3 robottal, Arduino robottal, és természetesen számos fejlesztő környezet áll rendelkezésre, hogy "megszólítsák" a robotjaikat.

Ezek az ismeretek jó kiindulási alapot jelentenek ahhoz, hogy akár az automatizálás terén, vagy más szoftverkörnyezetben a diákok megvalósítsák saját ötleteiket, vagy ahogyan ma mondják: kódoljanak...

 

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.