FLL robotverseny, Kassa

Ajánlom

A LegoRockers ismét nemzetközi mezőnyben bizonyította rátermettségét. A robotjátékban kiválóan szerepelt a csapat, sikerült a maximumot hozni, azaz teljesíteni 2,5 percen belül minden olyan feladatot amelyre a csapat és a robot felkészült. Ezzel a mezőnyben a  4. legjobb pontszámot érte el a LegoRockers.

A gyerekek a projektfeladat kapcsán arra keresték a választ, hogy milyen módszerekkel lehetne a folyóinkban sodródó műanyag palackokat kiemelni, és elszállítani a feldolgozó üzemekbe azért, hogy közvetlen környezetünk, de a tengerek és óceánok is kevésbé legyenek szennyezettek.

A kutatómunka eredményéről prezentációt készítettek a gyerekek, a bemutatás és az egyéb kommunikáció is a verseny munkanyelvén, angolul zajlott.

Munkánk távlati célja, hogy diákjaink nyitottakká váljanak a globális problémák iránt, képesek legyenek projektekben gondolkodni, csapatban dolgozni, nemzetközi mezőnyben megmérettetni magukat, használják eszközként az iskolapadban megszerzett tudásukat (informatika, nyelvtudás, általános műveltség), legyenek értő alkalmazói az új technológiának. Érdeklődjenek a természettudományok és műszaki területek iránt, valamint legyen reális képük arról, hogy a legkiválóbb dolgok sem működnek ma már gazdasági ismeretek, marketing és menedzsment tevékenységek nélkül.

Az FLL versenyekre történő több hónapos felkészülés segít bennünket ebben a törekvésben. A féléves munka összekovácsolja a csapatot, így a legfontosabb pillanatokban a felkészülés és a verseny során a gyerekek már hatékonyan dolgoznak akár együtt, akár ki-ki a saját részfeladatán munkálkodva a közösen kitűzött cél érdekében. Számos nehézség is akad közben, sokszor kell összeegyeztetni a robot-technika teremben töltött hosszú délutánokat a tanulmányi munkával, a sporttal, szabadidős tevékenységekkel.

A verseny szubjektív értékelésű részében a diákok megtapasztalják a sokféle nézőpont, az érdekérvényesítés módjainak furcsaságait, érezhetik olykor, hogy a mérleg nyelve sincs mindig középen, de talán éppen ezek a szituációk juttatják eszükbe az FLL versenyek egyik alapelvét, miszerint nem a versenytársakat kell legyőzni, hanem a problémákat megoldani, együttműködve másokkal. Nem szabad, hogy az ilyesmi kedvét szegje a gyerekeknek, meg kell tanulniuk, hogy a rajtuk kívül álló tényezőket nem tudják befolyásolni, fontos, hogy küzdjenek a győzelemért, de érezzék, hogy ez egy játék, és a legfontosabb a jó szerepléshez vezető út bejárása.

A verseny napját megelőzően a házigazdák érdekes programokat szerveztek az FLL csapatok számára. Délután a SteelPark interaktív tárlatán ismerhettük meg a Kassa környéki acélgyártást. Öntődei védöruházatot próbálhattunk fel, a kohászathoz kapcsolódó kémiai folyamatokat animációk segítségével érthettük meg. Képek és videók mutatták be a vasöntődei munkát, a feldolgozóipart is szemléltették: egy miniatűr, de működő gyártósoron a lemezmegmunkáló gépek egy játékautó karosszériáját állították elő, amit végül az alvázzal "házasítottak" a szakemberek. A csapatok bemutatkozása következett, majd a szervezők pizzával és rétessel látták vendégül a versenyzőket.

A kiállítás más részein interaktív fizikai játékokat próbálhattunk ki, legnépszerűbb a koncentrálást és ellazulást agyhullámok vizsgálatával kijelző berendezés volt.

A pénteki verseny helyszíne a Kunsthalle épülete volt. Junior versenyzőként a hatodikos LegoKockák csapata tapasztalatszerzés céljából szintén kiutazott a versenyre. Számukra is nagy élmény volt hogy több mint 200 versenyző és számos kísérő forgatagában nézhették végig a versenyt, bíztatták a meccsek alatt a versenyzőket és ők is beszélgettek más csapatok tagjaival, ismerkedtek Kassa nevezetességeivel, de mindannyian egyet értettek abban, hogy résztvevőként a legjobb az FLL :)

Délelőtt a szubjektív versenyszámok (kutatómunka bemutatása, csapatmunka értékelése, és a robotdesign zsűrizése várt a csapatra, délutánra maradtak a robotmeccsek. A hazai verseny után a csapat fejleszette a stratégiát, új szenzorokkal bővítették a robotot, hatékonyabb programozási megoldásokra törekedtek, így 698 pontot tudott a robot a terepasztalon elérni a kassai versenyen.

 Az összesített pontszám alapján a 10. helyen végzett a Legorockers csapat, lezárult a TrashTrek kihívás, de a sok tapasztalat, a felkészülés során szerzett tudás, a versenyek izgalma és az élmények tovább gazdagítják az ifjú tehetségeket. 

A LegoRockers csapat versenyzői 2016. február 12-én Kassán, az öt ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia részvételével megtartott elődöntben: Bori Nándor, Horváth Chiara, Kiss Gergő, Pesti Konrád, Vig Dániel. A verseny junior mentora: Gilicze Kristóf. A csapatot a hazai fordulóban elért eredménye alapján elkísérhették a versenyre a LegoKockák: Barta Ádám, Kiss Dávid, Kiss Máté, Kozma Levente. Felkészítő tanárok: Giliczéné László Kókai Mária és Glicze Tamás. A versenyre utazásban segítségünkre volt  Kiss Attila intézményvezető, a kinntartózodás költségeihez a Batsányi János Alapítványtól kértünk támogatást.

Köszönjük minden közreműködő segítségét!

 

 

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.