Két kupa, öt dobogós helyezés és továbbjutás a nemzetközi fordulóba

Ajánlom

Idén 18 diák képviselte iskolánkat az FLL nemzteközi robot tervezési, építési és programozási verseny debreceni fordulóján, hol 13 csapat mérkőzött meg egymással.

A 7-10. évfolyamosokból álló LegoRockers csapat két első díjat is elnyert, így a legjobb kutatás és prezentációért és a legjobb robotterv és programozásért járó kupával, és a csapatmunka 2. és összetett 3. helyezéssel térhettek haza. A 6-7. osztályosokból álló LegoKockák mind a négy kategóriában jól teljesítettek, ők az öszetett 2. helyezéssel megszerezték a továbbjutás jogát, kiemelendő a kutatás és prezentáció 2. hely és a robotjáték 2. helyezésük. 

Nagyon szoros volt a verseny, két és három pont választotta el egymástól az első három helyezett csapatot.

Összetettben a Nagyváradi Ady líceum csapata végzett az élen.

Az FLL verseny idei témája az Animals Allies, azaz annak kutatása, hogy az állatok és az emberek hogyan segítenek egymásnak.

A felkészülés szeptemberben kezdődött, hagyományaink szerint a versenypályát az ötödikesek építették meg, már ekkor közelebb kerülve a témához. A terepasztal elemei mind egy-egy olyan helyzetre hívják fel a figyelmet, ahol az emberek-állatok között valamilyen együttműködés valósul meg. A gyakorlati feladatot leírásból és videóról is megismerhették a diákok.

Iskolánkban egyre több tanuló érdeklődik a robotika iránt, az idei versenyre több, mint 2 hónapot készültek a csapatok, így érhettek el ismét kimagasló eredményt a 13 csapatból álló erős mezőnyben.

 

A felkészülés sok benntöltött délutánján a gyerekek robotot terveztek, építettek, programot írtak az egyes feladatok végrehajtására, mozgatható karokkal  bővítették a robotot. A tesztelés során gyakran kiderült, hogy új felépítményre vagy a program módosítására van szükség. Csapatban dolgozni nem egyszerű, olykor nehéz feladni vagy akár csak közelíteni is saját elképzelésüket a társaikéhoz, de érdemes vállalni a nehéségeket, mert nagyon sok előnnyel, közösségben való tevékenykedés örömével és a hosszú versenynap élményével jár együtt. Az FLL versenyre készülve nagyon sok a feladat, ezért a csapattagok megosztják egymás között a tennivalót: a robotozás mellett figyelmet kell fordítani a kutatási feladatra is. A LegoRockers csapat a vadon élő állatok téli etetése során kialakítható  Pavlovi reflex és egy okos drón segítségével menekítenék ki egy esetleges katasztrófahelyzetben a bajba jutott állatokat. A LegoKockák a denevérek és az emberek kapcsolatának jártak utána: kiderítették, hogy a Piroskavárosi templom tornyában élő denevérek milyen problémát okoznak az embereknek. Megoldási javaslatukban a denevérekkel együt élő robotot is alkalmaznának.

A kutatás és pretzentációban elért 1. és 2. helyezés azt is jelentette, hogy csapataink nem csak a zsűrinek, hanem a Debreceni Agóra Tudományos Élményközpont nagy előadótermében, többmint 200 érdeklődő előtt is bemutathatták a vizsgált problémát és a kidolgozott megoldási ötletet.

 

A díjakat Dr. Ábrahám László a National Instruments ügyvezető igazgatója adta át, aki a hazai természettudományos és műszaki tehetséggondozás, a mérnöki szakmák népszerűsítése iránt elkötelezett szakember.

A felkészülésben a csapatok közvetlen segítségére volt: Tábori Levente tanár úr és Molnár László a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa a kutatási témák feldolgozásávak, Kissné Kocsis Mariann tanárnő az ötödikesek gondolatébresztő, rendszerező disputaversenyével, Szabó László tanár úr vadászként szerzett tapasztalataival, Leirerné Katona Ágnes tanárnő a díszletek elkészítésében, Kiss Attila igazgató úr támogatásával és a csapatok szállításával, Gilicze Tamás tanár úr és Giliczéné László Kókai Mária tanárnő a teljes felkészülési időszak végigkísérésével. Köszönjük az osztályfőnökök és szaktanárok támogatását is, akik a felkészülés utolsó heteiben már versenylázban égő, sok pluszfeladatot vállaló diákok számára haladékot biztosítottak, hogy tanulmányi kötelezettségeiknek is eleget tegyenek.

A versenyen tárgyjutalomként két nagy doboz legót kaptak a csapatok, ezért a legközelebbi szakköri napon minden robotos diák bevonásával közös legó építéssel, a régi idők fotóinak, videóinak nézegetésével (2005-től induló batsányis robotika) telt. A jó hangulatú csapatépítést segítette még a közös pizzázás és a közelmúlt versenyélményeinek felidézése is.

A továbbjutó LegoKockák csapat következő megmérettetése a nemzetközi Semi-Final forduló 2017. február 4-5. között, amely Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia 27 legjobb csapatai között kerül megrendezésre, a helyszín ismét Debrecen lesz.

A batsányis csapatok tagjai 2016-ban:

LegoKockák

Barta Ádám 7.f

Batka Balázs  6.f

Kovács Márton  6.f

Kozma Levente 7.f

Szabó Norbert  6.f

Szalkai-Szabó Zsombor 6.f

Tóth Máté 6.f

Varga Bence 6.f

LegoRockers

Bori Nándor 9.f

Horváth Chiara 10.f

Kiss Dávid 7.f

Kiss Gergő 9.f

Kiss Máté 7.f

Pesti Konrád 9.f

Vig Dani 8.f

Gratulálunk minden résztvevőnek!

A 13 résztvevő csapat (forrás: FLL nemzetközi oldal)

  • Ady Endre Líceum, Nagyvárad (Ady-SOKK)
  • Agora Debrecen
  • Csongrádi Batsányi János Gimnázium két csapata a LegoRockers és a LegoKockák.
  • Huszár Gál Gimnázium, Általános iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda, Debrecen, (Smart Steel)
  • MSZC Gépészei Szakgimnáziuma és Kollégiuma, Mátészalka (LegoKings)
  • Logiscool (LogiLego)
  • Szent László Katolikus Gimnázium,  Kisvárda (RD-FIVE)
  • Kállósemjéni Diákokért és Ifjakért Egyesület 3 csapata (RoboFunok, Robotcreatorok, Robotzsaruk)
  • Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen (RobotHeroes)
  • Szent József Gimnázium, Debrecen (StJoe)

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.