FLL verseny a Science NO Fiction 2.0 Tudományfesztiválon

Ajánlom

Legfiatalabb robotfejlesztőink a First Lego League nemzetközi robotprogramozási versenysorozat kelet-európai elődöntőjén vettek részt, amelyen hat országból (Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Oroszország és Magyarország) 27 középiskolás csapat, 270 versenyzője mérte össze tudását. A versenyt Debrecenben a Kölcsey Központban a Science NO Fiction 2.0 Tudományfesztivál hétvégéjén rendezték.

A felkészülés során diákjaink a jobb pontteljesítmény érdekében új stratégiát dolgoztak ki a robotjáték 2,5 percére. A versenyen munkanyelve angol volt, ezért itthon lefordították a dokumentációt és a kutatási munka összefoglalóját valamint a hozzá készített prezentációt. A versenybizottságok mind a négy kategóriában nemzetközi összetételűek voltak, a zsűri felnőtt tagjaival való azonnali angol nyelvű kommunikáció nagy kihívás volt a hatodik-hetedik osztályosoknak. 

A verseny végén volt idő egy kis idő az érdekes tudományos kiállítást megtekinteni és játszani a hatalmas területen. Az eredményhirdetés előtti percekben a Dirty Led Light Crew látványos produkcióját láthattuk, majd  Dr. Ábrahám László, a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében kiemelte:

az ilyen versenyeken mindenki győztes, mivel a közös munka során a diákok rengeteget tanulhatnak egymástól és új ismereteket is szerezhetnek az informatika világából. 

A legoKockák csapat az FLL  kelet-európai elődöntőjén a robotjátékban volt a legsikeresebb, 27 csapat közül a 13. legjobb robotteljesítményt érte el.

A csapat tagjai: Barta Ádám, Kozma Levente 7.f, Tóth Máté, Szalkai Szabó Zsombor, Szabó Norbert, Kovács Márton, Batka Balázs 6.f osztályos tanulók. A nemzetközi mezőnyben való megmérettetés az aktív nyelvtudás, a csapatban való együttes tevékenykedés, a kitartó fejlesztőmunka és a versenyhelyzetben való küzdés eredményességét fontosságát bizonyította diákjainknak.

A kutatási feladat szakmai részében Tábori Levente tanár úr, a nyelvi nehézségek leküzdésében Leirerné Katona Ágnes tanárnő segítette a csapatot a versenyt megelőző időszakban.

A felkészülés általános koordinátora Giliczéné László Kókai Mária tanárnő volt. A robottechnikai fejlesztésekben Gilicze Tamás tanár úrral dolgoztak együtt a gyerekek, és ő szállította a csapatot is a versenyre is az iskola mikrobuszával, köszönet valamennyiük a fáradozásáért!

A versenyen készült fotók a galériában megtekenithetők.

 

 

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.