Problémamegoldás, algoritmikus gondolkodás, robotprogramozás

Ajánlom

Tizenegy batsányis diák képviselte  iskolánkat VIII. Robotprogramozó Országos Csapatversenyen. 

A hetedikesek LegoKockák csapata (Barta Ádám, Kiss Dávid, Kiss Máté) és a hatodikosok NextGeneration csapata (Somogyi Árpád, Tóth Máté, Varga Bence) rutinos versenyzéssel, dicséretes csapatmunkával az erős mezőnyből kiemelkedve egyaránt 4. helyen jutott tovább az országos döntőbe.

Az ötödikesek még kezdőnek számítanak, számukra a tapasztalatgyűjtés és a versenyhelyzet kipróbálása volt a cél. A legfiatalabb batsányis versenyzőként Bódi Ádám, Fekete Zsombor, Gácsi Marcell, Hekkel Zita és Vígh Tamás képviselte az ötödikeseket, ők 7. és 10. helyezéssel büszkélkedhetnek. Felkészítő tanáraik: Gilicze Tamás és Giliczéné László Kókai Mária.

Iskolánkban az ötödikesek technika órákon sajátítják el a robotika alapjait. Azok a batsányis diákok, akiket érdekel az automatizálás és a robottechnika  délutáni szakkörökön, tehetséggondozó műhelyfoglalkozásokon bővíthetik ismereteiket akár egyénileg, akár csapattársaikkal együtt készülve. 

A robotozás az algoritmikus gondolkodás, a problémamegoldás és az együttműködés készségeit fejleszti elsősorban. A diákok egy hétköznapi, szöveges leírás alapján értik meg és azonosítják a megoldandó problémát. Olykor egyedül, de gyakrabban társaikkal együtt gondolkodva keresik a megoldást, amit le kell fordítaniuk egy absztrakt jelekből álló gépi nyelvre. Az így megalkotott program a robotot vezérli, a tesztelés során kiderülnek a hibák, a javítás során válik egyre tökéletesebbé a megoldás. E műhelymunkában a diákok sokat tanulnak egymástól, új ötletekre inspirálják egymást. 

Valamennyi szakkörünk ingyenes a batsányis diákok számára.

Az 5-8.osztályosok  körében  az ország legrangosabb és legnépesebb mezőnyt megmozdító robotprogramozó versenyének számít a 2017. március 18-án,  a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban rendezett megmérettetés. A nagy jelentkezőszámra való tekintettel az ország három városában egy időben bonyolították le a regionális fordulókat. Kecskemét mellett Hajdúböszörmény és Sopron is rendezett fordulót. A legjobbak jutottak be az áprilisi döntőbe, amely április 22-én Hajdúböszörményben kerül majd megrendezésre.

A versenyre az idei évben közel 90 diákcsapat nevezett, ebből 46 mérkőzött meg szombaton Kecskeméten.
Minden csapat azonos felépítésű robottal versenyzett, így a programozói tudás döntött a végső sorrendről. Az ötödik és hatodik osztályosok a 90 perc programozási idő letelte után a szakmai zsűri előtt mutatták be megoldásaikat. A 7-8.osztályosok korcsoportjában un. rapid rendszerben folyt a versenyzés: 10-15 perc alatt kellett olyan programot létrehozniuk, amelyek alapján a robot megoldotta az akadálypályán a feladatot. Az azonnali értékelés után rögtön  új kihívással birkóztak, gyors egymásutánban öt feladatot oldottak így meg. 

A verseny specialitása volt az idén, hogy a nemzetközi iskolákból nevezett csapatok miatt angol és magyar nyelven folyt a verseny. A délelőtti programban tehetséges bányais diákok angol és magyar nyelven robotika előadásokat tartottak a kísérő tanároknak, érdeklődőknek, és a III. korcsoportos versenyzőknek, amelyeken saját projektjeiket mutatták be.

A versenyhez kapcsolódó honlapok, tudósítások:

 Robotprogramozó Országos Csapatverseny hivatalos honlapja

·         http://www.mediaklikk.hu/video/ma-delutan-2017-03-18-i-adas-3/ (5:30-tól)

·         http://keol.hu/kecskemet/a-robotikarol-szolt-a-szombat-a-banyaiban

·         http://hiros.hu/egyeb/sport/a-banyaiban-merkoztek-meg-a-robotika-legjobbjai

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.