Szegedi Innovatív Informatika Verseny 2017

Ajánlom

Vízzel hajtott rakéta valós idejű adatgyűjtő és kiértékelő rendszerének fejlesztésével Gilicze Kristóf, Járó Ádám és Jakab István 1. helyezést értek el a hazai és határontúli diákok versenyén. Gilicze Kristóf (12.f) építette meg a mini szenzoros mérőállomást és fejlesztette a működtető szoftvert, és megvalósította a mérési adatok vizualizációját. Járó Ádám (12.a) dolgozott a föld-rakéta kommunikáció, adatátvitel megvalósításán, Jakab István (10.a) több diáktársával együtt építette a rakétatestet, a kilövőállványt és feladata volt a mérési adatok és az elméleti számítások eredményeinek összehasonlító elemzése.

A  Szegedi Innovatív Informatika Versenyt két kategóriában (informatika és műszaki informatika) hirdették meg. Az első határidőre feltöltött, a fejlesztést leíró pályamunkát szakmai zsűri értékelte és a 18 legjobbnak ítélt fejlesztési ötlet kidolgozói vehettek részt az április 7-én SZTE Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumban megrendezett döntőben

A zsűri az ötlet újszerűségét, a megoldás ötletességét, eredetiségét, a megoldott probléma fontosságát, széles körű használhatóságát figyelte. Pontozták a megoldás szakmai minőségét, igényességét, az elkészült pályamű logikus, világos bemutatását.

A csapatok prezentáció segítségével 15 percben mutatták be munkájukat (fotók). Ezt követően  a zsűri és a versenyen részt vevő csapatok feltehették kérdéseiket, jelezhették észrevételeiket. A döntő során lehetőség volt a fejlesztett rendszerek működés közben történő bemutatására is. A batsányis fiúk a műszaki informatika szekcióban indultak és szoros versenyben sikerült győzniük.

A rakéta-projekt ötletétől a megvalósult fejlesztésig több mint egy év eltelt, legintenzívebb az elmúlt két hónap volt. Így e versenyen egy hosszabb fejlesztőmunka került elismerésre.

Mindhárom fiú több éves verseny és projekttapasztalattal rendelkezik, aktív tagjai a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumban  működő természettudományos és informatikai tehetség gondozó műhelyeknek. 

Felkészítő tanáraik:Szabó László - fizika, Gilicze Tamás - méréstechnika, Giliczéné László Kókai Mária - informatika.

A vízzel hajtott rakéta valós idejű adatgyűjtő és kiértékelő rendszerének fejlesztését bemutató prezentáció:

 

A bemutatott pályamunkák rövid leírásából egy konferenciakötet is készült.

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.