FLL robotversenyt nyert a LegoRockers

Ajánlom

Az FLL (First Lego League) Szegeden megrendezett hazai döntőjét kiemelkedő teljesítménnyel a LegoRockers csapat nyerte, három kupát és az öt ország (Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) legjobbjainak versenyén való részvétel jogát hozhattuk magunkkal. A LegoRockers nevet viselő batsányis csapat már 2006 óta vesz részt a robotversenyeken, a név nem változik, reméljük a kitartó munkát koronázó siker sem,  de a csapat tagjaiként évről évre más tehetséges diákok képviselik iskolánkat a hazai és nemzetközi versenyeken. 2012-ben a LegoRockers csapat névsora: Bálint Karola (10.f), Gilicze Kristóf (8.f), Otrosinka Krisztián (9.f), Pászti-Tóth Márton(9.f), Rácz Nándor (9.f), Sebők Attila (10.f), Tóth Bence (9.f) osztályos tanulók, a csapat munkáját szervező tanárok: Giliczéné László Kókai Mária és Gilicze Tamás.

A robotverseny idei témája az idősügy (Senior Solution),

a gyerekek kutatómunkájuk során arra keresték a választ, hogy a környezetükben élő, és a csapat segítőjének választott idős ember életében jelentkező probléma megoldásához hogyan lehetne egy jó ötlet és a technika segítségével hozzájárulni. Prezentációjukban a két és fél hónapos együttműködés, fejlesztés eredményeit foglalták össze, és adták elő a verseny résztvevőinek és a szakmai szempontok alapján bíráló zsűrinek, amely a a csongrádi diákok munkáját a legjobbnak ítélte. 

Az összetett verseny további fontos részei a robotjáték, a robotterv és programozás. A siker kulcsa az ötlet és az innováció mellett a feladat kihívásaihoz illeszkedő, gondos tervezés után jól megépített, masszív, és sokoldalúan használható, környezetéről érzékelőkkel információt gyűjtő robot, amely természetesen mit sem érne az őt működtető hatékony progranok nélkül. A robotkonstrukciós díj elnyerésével e területen való kiválóságát igazolta a csapat. 

A versenyre való két és fél hónapos felkészülés során a gyerekekből igazi csapat formálódott, felelősséggel gondolkodnak az előttük álló kihívásról, a csapat segítőjével, Sanyi bácsival való kapcsolattartásról, a csapat közös sikeréről, és ennek érdekében szabaidejük java részét együtt töltötték a robotpálya mellett.

A rengeteg feladat munkamegosztást kívánt, kiderült, hogy ki miben a legügyesebb, de mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy együttműködés nélkül mit sem ér az egész. Ennek játékos próbáját jelenti a "teamwork" részfeladat, ahol idén a csapatnak egy másfél négyzetméteres szőnyegen állva kellett azt úgy átfordítaniuk, hogy közben egyik csapattag se kerüljön a szőnyegen kívüli padlórészre. A hét főből álló LegoRockersnek bizony ez nem volt könnyű, de jó ötlettel, összehangolt munkával, két perc alatt sikerre vittük, és ebben a kategóriában az értékes második helyet szereztük meg.

Néhány szó az előttünk álló kihívásról: az öt ország 19 csapatának részvételével december 4-én rendezik meg a verseny első nemzetközi fordulóját a szlovákiai Ziarban (Garamszentkereszt). Magyarországot a  hazai helyszínek győztesei képviselik: a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium és a csongrádi Batsányi János Gimnázium csapata. A fent leírt feladatokon kívül részt vehetünk a Live Challange versenyben is, ahol a verseny helyszínén megismert feladathoz kell megkeresni a legjobb megoldást, konstrukció és megvalósítás terén egyaránt. 

 

 

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.