"Játsszunk fizikát!" - BJG-s sikerek a Szegedi Tudományegyetemen

Ajánlom

2018-ban 19. alkalommal hirdette meg a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat kísérletes versenyét, amire Felföldi Gábor, Ferenczi Lajos és Góg Márk 10.a, Nagy Sarolta és Kasza Blanka 9.a osztályos diákok a középiskolai kategóriába neveztek. Felkészítő tanáruk Szabó László.

A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és a középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Hat héten keresztül, két hetenként három megoldandó kísérleti feladatot kellet beküldeni. Az elmúlt évekhez hasonlóan, most is olyan feladatokat adott ki a versenybizottság, melyek elvégzéséhez semmiféle különleges eszközre nincs szükség, otthon fellelhető eszközökkel kellett végrehajtani a feladatokat. Például az I. forduló harmadik feladata az volt, hogy vizsgáljuk meg egy jojó mozgását. Telefonnal kellett felvenni a játékszer mozgását, majd valamilyen video programmal elemezni azt.

Ebben az évben Kármán Tódorra a hidrodinamika jeles tudósára, a rakétatechnika atyjára emlékeztünk halálának 55 éves évfordulóján. A feladatok többsége az ő munkásságához kapcsolódott.

A „Játsszunk fizikát!” kísérletes verseny eredményhirdetése 2018. április 6-án (pénteken) 15 órakor volt az SZTE Fizikai Intézetének Budó Ágoston tantermében. A programon Bozóki Tamás főiskolai tanár előadása után a legsikeresebb versenyzők mutatták be a feladatok megoldását.

Góg Márk azt mutatta meg, hogyan lehet egy lavórban Kármán-féle örvénysort kelteni. A víz felszínére borsot szórt, majd egy megfelelő sebességgel mozgatott léc mögött kialakul a természetben is megfigyelhető örvénysor. Ferenczi Lajos az általa készített varázsperselyt mutatta be.

A középiskolás kategóriában Ferenczi Lajos I., Góg Márk III. helyezést ért el. Felföldi Gábor kiemelt dicséretben, Nagy Sarolta és Kasza Blanka pedig dicséretben részesültek.

  

   

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.