ScratCHajoK sikerei

Ajánlom

Az EPAM Scratch4Edu Országos Versenyen harmadik helyezést ért el a ScratCHajoK csapat. Bárkai Flóra Fáni és Puskás Szilvia 5.f osztályos tanulók egy általuk elképzelt iskolát bemutató Scratch projektet készítettek, The Perfect School Game címmel. A 16 versenyző csapat közül a legjobb három kapott meghívást a május 11-én megrendezésre kerülő döntőbe, ahol a három tagú zsűri, érdeklődő informatikusok és a többi csapat előtt kellett bemutatni projektjüket. A batsányis lányokat nyolcadikos szegedi és hetedikes budapesti fiúk csapatai előzték meg.

A projektet március végén kezdte Fáni és Szilvi tervezni és fejleszteni. A Scratch alapokat informatika órán tanulták Gilicze Tamás tanár úrral, majd több lány osztálytársukhoz hasonlóan jelentkeztek a "Progarmozás csak lányoknak" szakkörre, legkitartóbbnak is ők ketten bizonyultak.

A szakkörön Giliczéné tanárnővel életkoruknak, érdeklődésüknek megfelelő feladatokon keresztül az algoritmikus gondolkodás és a projekt-szemlélet megismerése volt a cél. A Scratch4edu feladatkiírása pont illeszkedett ebbe a tervbe. A projekt leírásához szükséges hosszabb angol szövegek fordításában Leirerné Katona Ágnes tanárnő segítette őket.

Április végén kaptuk az értesítést, hogy döntős lett a csapat, készülhetünk a bemutatóra.

A verseny előtt körbevezették a csapatokat az EPAM új irodaépületében, így megismerkedhettek az itt dolgozók informatikusok munkamódszerével és a modern fejlesztőirodákkal. Jógaórák, kikapcsolódásra alkalmas szoba csocsóval, ping-pongasztallal, társas játékokkal, üdítő ás kávé automata segíti az időnkénti lazítást azért, hogy egy kis pihenő után még hatékonyabban dolgozzanak a munkatársak.

Ezután következett a projektek személyes bemutatása, majd rövid tanácskozás után a zsűri eredményt hirdetett. Fáni és  Szilvi projektjénél kiemelték az tötletet, a felhasználóbarát megoldásokat (információ, súgó), a jól megtervezett, összeszedett, szép előadást.

I. helyezett: VáltozOK - Újpesti Babits Mihály Gimnázium 
II. helyezett: Techno Kids 2.0 – Arany János Általános Iskola 
III. helyezett: ScratCHajok – Csongrádi Batsányi János Gimnázium

Ebéd után a városközpontban a Cool-túra városfelfedezőkvízjátékkal folytatódott a program. Végezetül többszáz csigalépcsőn a Szegedi Dóm tornyába is felmásztunk.

Majd néhány szóban a jövő évi versenyt is tervezgették már a gyerekek...

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.