FIRST® LEGO® League Open Invitational Central Europe 2018

Ajánlom

2018. május 16-19. között Magyarországon rendezték a First Lego League Nemzetközi Robotverseny nyílt világfesztiválját, ahova a világ több, mint 40 országából érkeztek a legjobb versenyző csapatok, szám szerint 68 csapat. Iskolánkat, városunkat és Magyarországot a batsányis LegoKockák: Barta Ádám, Kiss Dávid, Kiss Máté, Kozma Levente 8.f, Varga Bence, Tóth Máté 7. f osztályos diákok képviselték. Négy szenior korú versenyzőnk: Bori Nándor, Horváth Chiara, Kiss Gergő, Pesti Konrád, 10. és 11.f osztályosok a 130 főből álló nemzetközi önkéntes csapat tagjaként segítették a négynapos rendezvény lebonyolítást. A versenyzőket felkészítette és a versenyre kísérte: Gilicze Tamás tanár úr és Giliczéné László Kókai Mária tanárnő.


A debreceni verseny különlegességét mutatja, hogy soha ilyen magas szintű robotprogramozási világversenyt nem tartottak még Magyarországon.

A résztvevő csapatok listája ezen a linken elérhető és földrajzi elhelyezkedésük látható a térképen, köztük egy jelölő Csongrádon van :)

Szerda, a verseny nulladik napja, amelynek célja, hogy a világ minden tájáról érkező csapatok ismerkedjenek egymással. A program a Nagyerdőben kezdődött, majd a nyitó játék után a fedett élményuszodában folytatódott, ahol záróráig tartott a program a verseny témája, a "víz" jegyében. Két fiatalember, a rendezvény szóvivőjeként már itt is a csapatokkal együtt mozogva szervezte, irányította a táncot és játékokat. Ők voltak a rendezvény levezetői a négy nap során. A verseny sokszínűségét már az egyes nemzetek eltérő fürdőkultúrájának megismerésekor is láthattuk. A hangulatot jól érzékelteti  a nulladik nap videós összefoglalója.

0. nap

Welcome Party

Time lapse a csarnokból

Első nap,  megnyitó ünnepség - élő közvetítés videója A 3. robotjáték kör záró ceremónia

 

Csütörtökön, a verseny első napján a csapatok már kora reggel nyitott a Főnix Csarnok, ahol elkezdődtek az előkészületek. Két négyzetméternyi, paravánokkal határolt saját kiállítóteret rendezhettek be a csapatok, hogy bemutatkozzanak egymásnak és a verseny során érkező zsűritagoknak. A csapatok a nézőtér mögötti, első emeleti folyosórészen tartózkodtak.

A csarnok középső részében, egy körbehatárolt területen kapott helyet a nyolc versenyasztal, és a robotellenőrzési pontok, az indítóasztalok és az eredmények azonnali rögzítésére szolgáló számítógépek. A batsányis önkéntesek, mint rutinos egykori FLL versenyzők itt kaptak feladatot. Minden percre pontosan be volt osztva, önkénteseink közül Nándi és Koni a kalibrációs körökre érkező csapatokat fogadta, így ők néhány szót szinte minden csapattal beszéltek. E napon lehetett élesben, de még versenyen kívül kipróbálni a versenypályát, ezt is természetesen az előre elkészített időbeosztás szerint.

  

A versenyzők a gyakorló asztaloknál tesztelhették a robotot, itt nyílt a legjobb alkalom arra is, hogy közelről lássuk más csapatok versenyrobotjait. Nyolc gyakorlópálya nem túl sok a 68 csapat számára, ezért az önkéntesek feladata volt, hogy irányítsa az ide várakozó csapatokat és figyelje az asztalnál töltött időt. Akinek maradt egy kis ideje, energiája az részt vehetett az FLL2019 űrkutatás témájú terepasztalának megépítésében vagy saját űrépületeket, űreszközöket tervezhetett hófehér lego-ból.

Az ünnepélyes megnyitóra délután került sor. A csapatok zenére  vonultak be (fotók), nagy éljenzés fogadott mindenkit. Az országok abc szerinti rendben következtek, kivéve a házigazda magyar csapatokat, akik a felvonulást zárták. A rövid ünnepi beszédek között bíztatóan szólt a csapatokhoz Ábrahám László a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány elnöke, aki ezt követően minden versenynapon ellátogatott a csarnokba, leggyakrabban gyerekekkel,  csapatvezetőkkel, önkéntesekkel beszélgetve lehetett őt látni.

Az ünnepély egyik érdekes színfoltja volt az FLL versenyek és a Lego Mindstorms robotok történetéből összeállított Kahoot! kvíz, majd az "agytornát" koncert követte. Az este a Nagyerdei Lovarda épületben folytatódott, ahol finom vacsorát kaptunk, majd  a távolról érkezett csapatok bemutatkozó programját nézhettük, vagy  beszélgethettünk más csapatokkal.

A verseny szempontjából a péntek volt a legzsúfoltabb: sor került a projektünk bemutatására, a robotdesign és programozás versenyrészre, valamint a Core Values elnevezésű versenyrészre, ahol a csapatok egy poszter segítségével bemutathatták, hogy a felkészülés és a verseny során hogyan sikerült az FLL alapértékeket követniük.

A zsűri tagjai is a világ minden tájáról érkeztek, így természetesen valamennyi versenyszámban angolul kommunikáltak a diákok. Kora délután még két robotjáték körre is sor került.

Dicséret illeti valamennyi csapattagot, mert bátran és ügyesen kommunikáltak, nagyon figyeltek az időbeosztásra, felkészülten, az egyes versenyrészek felelősségét egymás között jól megosztva versenyeztek, törekedtek a legjobb eredmény elérésére. Barta Ádám és Kiss Dávid indították a robotot a 2,5 perces robotjátékban, a robotdesign feladatrészben valamint a tesztelésben, átépítésben Varga Bencével együttműködve szintén ők voltak a felelősök. A projektmunka 5 perces bemutatásában mindenki részt vett, az előkészületek és a kutatómunka elsősorban Kiss Máté, Tóth Máté és Kozma Levente feladata volt. Ők készítették a posztert is. A projektötlet bemutatását kiegészítették egy három dimenziós modellel (Kiss Dávid segítségével) és pénzügyi kalkulációval. Ezek után a csapat úgy döntött, ha belevágnának ötletük megvalósításába akkor a KickStarter segítségével gyűjtenék össze a szemléletforáló közösségi helyként megálmodott Tiszai Vizikerék-bár létrehozásához szükséges tőkét, a működtetést pedig a belépőkből fedeznék.

  

Közben a batsányis önkéntesek is sokat dolgoztak, a versenypályák melleti kijelzőket és az eredmények rögzítését Chiara, Gergő és Koni végezte, míg Nándi továbbra is csapatirányító volt.

A Kölcsey Központban zajott a kétnapos a Science No Fiction 3.0 tudományfesztivál, amelyre a nap végén valamennyi versenyző csapat is ellátogatott. A kiállítás mellett vacsora és zenés team party is várta a a fiatalokat.

Szombat délelőttre a bírókkal történő további beszélgetések, a 3. robotjáték kör és a döntők maradtak.  Többszáz kicsit már fáradó, 10-16 éves diák népesítette be a csarnokot (több mint 500 fotó). A terepasztal melletti robotjáték pontértéke kissé elmaradt attól amit célul tűztek a LegoKockák, mégis elégedettek voltak, hiszen a sok felkészüléssel töltött óra, a világversenyen való részvétel élménye, az új ismerősök és tapasztalatok motivációt jelentenek számukra, hogy továbbra is foglalkozzanak automatizálással, robottechnikával és bátran vállalkozzanak új kihívásokra.

A csapat néhány tagjának véleménye:

Kiss Máté

A versenyt több hónapos felkészülés előzte meg. A korábbi fordulókon, Szegeden és Lodzban már bizonyított a csapatunk, ennek eredményeként szerepelhettünk a nemzetközi döntőn, melyet Debrecenben rendeztek meg.

A verseny témája a víz volt. A felkészülést nehezítette, hogy a csapattagok nehezen találtak olyan időpontot, amely mindenkinek megfelelt. Én a projektmunkát készítettem társaimmal, melyben kihívás volt, hogy angol nyelven készítettük sok idegen szakkifejezéssel. A versenyen sok tapasztalatot szereztem, gyakoroltam az angol nyelvű kommunikációt, bővítettem nemzetközi ismeretségeimet. A következő versenyre a felkészülést hasonló módon végezzük. 

 

A verseny miatt sok gratulációt, biztatást kaptunk, amely megerősített abban, hogy jövőre is induljunk a versenyen ugyanezzel a csapattal.

Barta Ádám

Lehet ez fura, de a felkészülés ugyanúgy zajlott, mint a regionális és a nemzetközi fordulókra. Minden akkor változott meg, amikor ott a helyszínen megláttuk a sok sok másik csapatot, és személy szerint bennem akkor tudatosult, hogy ez egy olyan verseny ami már kicsit komolyabb, mint a többi. Maga a verseny egy felejthetetlen élmény volt számomra, de szerintem az egész csapat számára is. A verseny közben nem csak azt tudtuk megmutatni, hogy milyen a program amit írtunk, hogyan tudjuk előadni a kutatásunkat, hanem a nyelvtudásunkat is kipróbálhattuk.

Mindezen felül nagyon jó barátságokat kötöttünk más nemzetiségű csapatokkal is.

Kiss Gergő 

A 2018-as FLL világdöntőjén három korábbi versenyző társammal lehetőségem volt önkéntesként segíteni az FLLopen2018 verseny lebonyolításában, Debrecenben a Főnix csarnokban. A verseny hivatalos nyelve angol volt, ezáltal így kommunikáltunk mind a szervezőkkel, mind a csapatokkal.

Megtapasztalhattuk az önkéntességet, és a közeljövőben is vállalnék hasonló munkát. Ezek mellett megismertem különböző kontinensek, országok kultúráját is. A legfontosabb viszont az angol nyelvtudásom fejlesztése és színesítése volt. A többi  önkéntessel sajnos nem volt sok időm ismerkedni, mivel különböző munkaterületeken, 

de közös cél érdekében, szinte folyamatosan dolgoztunk, ami meghozta a gyümölcsét. A BJG-s diákok segítségével és részvételével sikeres 4 napon vagyunk túl.

Tóth S. Máté 

A versenyre rengeteget készültünk, de minden percét élveztük. A csapatot 2 részre osztottuk és így sokkal hatékonyabban tudtunk felkészülni.

A felkészülés alatt nagyon sokat tanulhattunk meg a vízről és a vízikerékről. Nagyon jó volt ezzel a csapattal dolgozni és remélem jövőre is indulunk a versenyen. Köszönjük a felkészítést Giliczéné László Kókai Mária tanárnőnek és Gilicze Tamás tanár úrnak

 

Sok évvel korábban batsányis diákok 2006-ban Eindhovenben és 2007-ben a norvégiai Bodo-ban vettek már részt hasonló rendezvényen, az akkori csapattagok (lásd a baloldali kép) szinte már valamennyien pályakezdő diplomások, többségük műszaki-informatikai területen dolgozik.

 

 

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.