Felkészülés a Science On Stage nemzetközi természettudományos konferenciára

Ajánlom

A Science on Stage konferencián természettudományas tárgyakat oktató európai tanárok vesznek részt, megosztják egymással pedagógiai módszereiket, ötleteiket, jó gyakorlataikat. A természettudományos oktatás európai fesztiváljának is nevezhetjük ezt az eseményt, hiszen sokszor show jellege is van egy-egy látványosabb kísérletnek. Hogyan lehet ezen a konferencián részt venni? Minden országban van egy "selejtező", egy hazai konferencia, ahol kiválasztják, mely projektek kerülnek az európai döntőbe.

 Erre a magyarországi konferenciára jelentkeztem és az előzetes szakmai bírálat alapján  beválogatták a projektemet a 2016 októberében megrendezett hazai rendezvényen bemutattandók közé.  A konferencia eredményhirdetésén kiderült, hogy sikerült továbbjutnom, 2017 júliusában a magyar delegáció tagjaként részt vehetek a Science on Stage európai döntőjén. Itt Európa minden részéről -35 országból- érkező kollégák mutatják be egymásnak projetjeiket. A rendezvény hivatalos nyelve az angol. 

Ezért ebben az időszakban még fontosabbá vált számomra az angol nyelvű kommunkáció, ezért is vállalkoztam a külföldi intenzív, két hetes nyelvtanfolyamonra.

Ez motivált elsősorban arra, hogy részt vállaljak az iskolai Erasmus+ projektbe és nem utolsó sorban diákjaimnak is szerettem volna megmutatni, hogy számunkra új területeken tanulmányokat folytatni sohasem késő.

A két hetes nyelvi kurzus Málta szigetén a Sprachcaffe Languages nyelviskola szervezésében valósult meg.

Nagyon célravezető, kommunikációt előtérbe helyező módszert alkalmaztak a csoportvezetőink. Folyamatosan biztattak bennünket, az esetleges hibákat kijavították, de mindig beszélnünk kellett. Mivel különböző nemzetiségűek voltunk (japán, brazil, török, lengyel, spanyol), társaink anyanyelvét nem ismertük, így angolul próbáltuk magunkat megértetni egymással. Nagyon jó hangulatban teltek ezek az órák. Az angol nyelvterületen a tanfolyam óráin kívül is folyamatos volt az idegennyelv használat, hiszen szabad időnkben a sziget látványosságait is megtekintettük.

A külföldöni nyelvtanfolyamom végére alap szinten tudtunk a csoporttársaimmal kommunikálni, ugyanakkor fontos lépést tettem meg a Science on Stage konferencián való aktív kommunkáció érdekében.

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.