Projektmenedzsment tréning - német nyelven

Ajánlom

2017. márciusában az iskolánkban megvalósuló Erasmus+ projekt keretében kéthetes, német munkanyelvű projektmenedzsment kurzuson vettem részt.

A felkészülés már hónapokkal az indulás előtt  elkezdődött, a szervezők által ajánlott szakirodalom megismerésével, és előkészítő levélváltásokkal.
A kurzus 48 órában adott elmélét és gyakorlati ismereteket a nemzetközi projektek tervezését, megvalósítását illetően, a követkéző módszereket alkalmazva: plenáris, viták párban és kisebb csoportokban, csoportmunka tevékenységek, szerepjátékok, műhelymunka, esettanulmányok, előadások, ötletbörze,  innovatív IKT módszerek. A képzésen érintett területek a következők voltak:  interkulturális együttműködések, projektek fázisainak áttekintése, az egyes munkafolyamatok a gyakorlati elsajátítása, lT technológiák felhasznása a projektmunkában. A csoportos munka mellett egyéni tanácsadásra, konzultációra is lehetőség volt.
A tréning a csapatmunkában létrehozott projektek bemutatásával, tapaszalatcserével zárult.
A mi csoportunk "Give me your hand - together for a healthy nature and clean environment (environmental protection)" címmel egy megvalósításra is alkalmas projekttervet dolgozott ki. A német koordinátorral és az egyik partnerintézmény észt képviselőjével a kurzuson ismerkedtünk meg, több műhelymunkában dolgoztunk együtt. A projekthez az ötletet a német kolléga hozta. A témában már korábban történtek előrelépések, a kolléga hetekkel előtte felvette a kapcsolatot a többi partnerrel az elképzelések, ötletek egyeztetése érdekében, tehát egy már megkezdett pályázatot dolgoztunk ki a kurzus ideje alatt. A kurzuson szerzett ismeretek, más intézmények, nemzetek tapasztalatait igyekeztünk felhasználni a projekt kidolgozásában. Segítségünkre voltak a kurzusvezetők is.

A résztvevő országok: Németország (koordinátor), Észtország, Olaszország, Portugália, Magyarország.

A kurzus szervezője: "Institut für lnternationale Kommunikation"

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.