Nemzetközi Scratch Konferencia

Ajánlom

Iskolánk két pedagógusa, Giliczéné László Kókai Mária és Gilicze Tamás előadóként vehetett részt egy tanároknak, oktatóknak, szülőknek rendezett nemzetközi konferencián. A szervezők több évvel ezelőtt olyan konferenciát álmodtak meg, amely inspirál és motivál, hogy életkortól függetlenül, minél többen, el tudjanak kezdeni programozni a Scratch programnyelv segítségével. 

Idén Budapest adott helyet a háromnapos eseménynek, a házigazda szerepét az ELTE és az Epam vállalta. A szervezők sokféle munkaformát felkínálva lehetőséget biztosítottak a résztvevőknek, hogy megosszák tapasztalataikat, feltegyék kérdéseiket és személyesen találkozzanak Scratch oktatókkal, "gurukkal" a világ minden tájáról. A rendezvényen mindvégig jelen volt és beszélgetett a résztvevőkkel Mitchel Resnick, az MIT professzora, aki munkatársaival együtt fejleszti a Scratch programozási nyelvet és online közösséget.

A konferencia nyelve az angol, azonban a nagyszámú magyar érdeklődő miatt egy külön teremben magyar nyelvű előadások is voltak. Itt osztottuk meg mi is a Batsányiban kifejlesztett jó gyakorlatainkat műhelyfoglalkozás formájában:

Gilicze Tamás: mBot programozás (előadói oldal, műhelyfogalkozás rövid leírása)

A gyakorlatorientált workshop résztvevői a Scratch környezetben megismert módon programozhatják  az mBot robotot az mBlock  segítségével.

Giliczéné László Kókai Mária: Scratch a gyakorlatban (előadói oldal, műhelyfogalkozás rövid leírása)

A Scratch bevezetésének sikere a jól megválasztott feladatokon is múlik. A workshopon  a résztvevők aktív közreműködésével több rövidebb projekt kerül megvalósításra. Az egyéni tevékenység mellett kihasználják az on-line felület együttműködést támogató lehetőségeit is.

A műhelyfoglalkozást kísérő diasor: 

 

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.