Két batsányis robotcsapat is a legjobbak között

Ajánlom

A LegoRockers csapat tagjai, Horváth Chiara 9.f, Bori Nándor, Kiss Gergő, Pesti Konrád 8.f, Vig Dániel 7.f osztályos diákok összeszokott csapatként, hosszú, de eredményes felkészüléssel és  jó versenytaktikával nyerték meg a versenyt. Így 2016. február 12-én Kassán Magyarországot képviselhetik  a nemzetközi elődöntőben, ahol Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia csapatai mérkőznek meg egymással. 

Az egész napos küzdelemnek a Debreceni Agóra adott helyet, ahol tizenegy csapat mérte össze tudását, felkészültségét.

A LegoRockers a robotjátékban és a csapatmunka terén bizonyult a legjobbnak, a kutatás és előadás kategóiában 2. helyen a robotterv és programozásban pedig a 4. helyen végzett, így az összesített pontversenyt megnyerték. A legoKockák csapat tagjai hatodikos diákok: Bartha Ádám, Kiss Dávid, Kiss Máté és Kozma Levente, akik  már indultak korábban is robotprogramozói versenyen, de az FLL-ben újoncnak számítottak. Ők a versenyszituáció megismerése céljából érkeztek, de ugyanúgy részt vettek a felkészülésben, mint tapasztaltabb társaik. Ennek köszönhető, hogy szép eredményt értek el: robotjátékban a 2. helyen csapatmunkában pedig a 3. helyen végeztek, ez az összesített hatodik helyhez volt elegendő.

A siker titkát Vig Dani a  Legorockers csapattból így foglalta össze:

"A csapatmunka nagyon-nagyon fontos volt, mindig odafigyeltünk a másikra, összedolgoztunk, ötleteltünk, Először az ötlet, azután a megvalósítás és a pontosítás." 

A hatodikosok számára  konstrukció volt a legélvezetesebb, Bartha Ádám elmondta, hogy  "háromszor építettük újra  a robotot, és harmadjára sikerült úgy, hogy el tudtunk vele jönni a versenyre"

A hulladékfeldolgozás az idei témája az FLL robotversenyeknek. A két és fél hónapos felkészülés sok-sok bent töltött délutánt jelentett, ahol a diákok különböző tevékenységet végeztek: terveztek, építettek, programoztak, teszteltek és interneten gyűjtüttek információkat a hulladékokról. A Homokhátsági Hulladékgazdálkodási üzemben járva tapasztalatot gyűjtöttek a hulladékok útjáról, így saját szemükkel láthatták, hogy mi történik a szelektíven gyűjtött, és mi a kommunális hulladékkal. 

A hulladékfeldolgozáshoz kapcsolódó kutatómunka témájául a LegoRockers csapat a PET-palackok sorsának nyomon követését választotta, és arra dolgoztak ki egy lehetséges megoldást, hogy miként lehetne automatizálni a folyókon úszó műanyaghulladék kiemelését. A LegoKockák annak jártak utána, hogy igaz-e  a nejlontáskákon olvasható felirat: "biológiai úton lebomló, komposztálható". Ennek érdekében kísérletet is végeztek, ami arról győzte meg őket, hogy ideális körülmények híján, pusztán a földbe helyezve ez bizony nehezen valósul meg.

Horváth Chiara így gondol vissza a versenyre: 

Reggel fél hatkor indultunk a suli elöl, az úton még álmosak voltunk, hosszú nap állt előttünk,  így jobbnak láttuk, ha pihenünk még. Később, még az úton elpróbáltuk egyszer-kétszer a prezentációnkat, idén biztosra akartunk menni, ezért gyakoroltunk. 8:30-ra érkeztünk meg, rögtön kezdődött a verseny a pályaismertetéssel. A délelőtt folyamán tesztelhettünk a versenypályánál, majd a kutatási témánkat mutattuk be a hat tagú zsűrinek, a csapatmunkához egy olyan feladatot kellett megvalósítani, ami csak jó együttműködéssel sikerülhetett. Ebéd előtt még a robot terv és programozás bírálata volt hátra.  Délután a 2,5 perces robotmeccsek zajlottak, felváltva szurkoltunk a két csongrádi csapatnak. Menet közben is tudtuk, ha valami jól sikerült, de a többi csapat is jól felkészült volt és az eredmények csak a nap végén derültek ki, így meglepetés és nagy öröm volt az amikor a fődíjat odaadták nekünk. Nagyon jól éreztük magunkat és rengeteg új tapasztalatot szereztünk. Reméljük, hogy ezeket fel is tudjuk majd használni a következő fordulón, Kassán.

Felkészítő tanárok: Giliczéné László Kókai Mária és Gilicze Tamás

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.