Magyar Ifjúsági Robotkupa 2016

Ajánlom

Iskolánkból két csapat vett részt a Nyíregyházi Főiskola által szervezett  Magyar Ifjúsági Robot Kupán. A LegoRockers csapat az elért 1. helyezéssel megszerezte a Lipcsében megrendezésre kerülő világversenyen való indulás jogát, így a júniusi nemzetközi fordulóra készülhet Gilicze Kristóf (11.f ) és Járó Ádám (11.a). Az első alkalommal versenyzők között 2. helyezést ért el az ötödikesek  RobotEvolution csapata, tagjai: Varga Bence és Szabó Norbert (felkészülés+verseny), Somogyi Árpád Ferenc és Tóth S. Máté (felkészülés).

Valamennyiüknek gratulálunk!

 

A 2016. április 15-én, Nyíregyházán, 22 csapat részvételével megrendezett  Robotkupa a nemzetközi RoboCup Junior verseny hazai minősítő versenye is egyben: az itteni bajnok csapatok képviselhetik Magyarországot a világkupán. A minősítés a nemzetközi szabályok figyelembevételével történik, de a kezdő csoportban, az első alkalommal versenyzőket külön értékelték.

Gilicze Kristóf (11.f) és Járó Ádám (11.a) saját fejlesztésű robottal indultak a RoboCup RescueB (Maze) ligában. Ez a legösszetetteb és emiatt a legnehezebb versenyszám, idén a benevezettek közül csupán két csapat vállalta a megmérettetést ebben a kategóriában.

A katasztrófahelyzetet egy kétszintes labirintus, a bentrekedt túlélőket fűthető panelek, a megrongált terepet, törmeléket akadályok, szétszórt pálcák, lerögzített bukkanók szimbolizálják. A 30cm-nél alacsonyabb robotnak 30x30cm-es négyzetrácsozatú labirintusban kell eligazodni önállóan és felfedezni az áldozatokat.

A nyolc perces futamidő alatt pontokat lehet szerezni a következőkkel: az oldalfalakon elhelyezett un. áldozatok villogó fényjelzéssel történő felismeréséért, a mellettük hagyott elsősegély dobozért, a törmeléken való átjutásért, a rámpán való sikeres fel- és lejutásért, a labirintus bejárásáért, az azonosítási területek és a kijárat megtalálásáért.

Kristóf már 2013-ban is részt vett ezen a versenyen, akkor még Lego Mindstorm's NXT robottal indultak.  Az Eindhoveni 2013-as Világkupán szerzett tapasztalatok alapján ebben az évben saját fejlesztésű robottal tervezte az indulást: Az Arduino processzorral működő robot lánctalpakkal közlekedik, az alváz és az ötféle szenzort tartalmazó "karosszéria" is saját  tervezés és helyben 3d nyomtatóval  készült. Idén kapcsolódott be a felkészülésbe Ádám, akit elsősorban a programozás érdekel. C nyelven készül a program, ami vezérli a robotot, hogy képes legyen bejárni a labirintust, folyamatosan figyelni a környezetből adatokat gyűjtő szenzorokat, kiértékelni a kapott információkat.  A minősítő versenyen  a Kisvárdai Szent László Katolikus Iskola diákjaival küzdöttek meg a Lipcsében megrendezésre kerülő világversenyen való indulás jogáért.

A fiúk a 2016 június 30. és július 4. közötti nemzetközi versenyre szeretnék a robot megbízhatóságát növelni, ezért tökéletesítik a bejárási stratégiát, újratervezik a robot egyes részeit. Gratulálunk a továbbjutáshoz, és eredményes felkészülést kívánunk a nemzetközi versenyen történő részvételhez! A RoboCup Junior RescueB verseny szabályai angolul és a  magyar fordításban, a SuperTeam verseny kiírása angolul.

Az ötödikesekből álló  RobotEvolution csapat tagjai novemberben kezdetek robotozni, az első erőpróbájuk egy másik robotverseny volt. Március óta készülnek a Robotkupa Menekítő A ligájára: ez a pálya szintén katasztrófahelyzetet szimulál, itt a robotnak egy elágazásokkal, vonalszakadásokkal tarkított fekete vonallal kijelölt, akadályokkal nehezített kétszintes pályát kellett teljesítenie.

A verseny kezdő kategóriájában korosztályi besorolás nélkül indultak általános és középiskolás csapatok, a nyolc induló közül a batsányisok voltak a legfiatalabbak. Második helyen végeztek, ami nagyon szép eredmény! A megszerezhető 450 pontból 345-öt szereztek, jelentősen megelőzve az őket követő csapatokat. Sajnos nem minden RobotEvolution csapattag tudott eljönni Nyíregyházára, de valamennyiüket dicséret illeti az eredményes felkészülésért és a versenyen történő több órás, szép eredményt hozó küzdelemért.

A Junior Rescue A verseny szabályai angolul és magyarul.

Az eredményhirdetés előtt a Rescube fejlesztője mutatta be a felnőttek menekítő ligájában induló robotját.

A csapatok felkészítői: Giliczéné László Kókai Mária és Gilicze Tamás.

A verseny általános ismertetése (forrás: Nemumann János Számítógép-tudományi Társaság weboldala)

A versenyszámok:
Futballozó robotok Liga,  Életmentő robotok A és B Ligái, Szórakoztató robotok Liga  

A RoboCup egy kutatási oktatási projekt, amelyet USA, Japán és Németország kezdeményezett 1997-ben azért, hogy a robot fejlesztések és a mesterséges intelligencia kutatások előrehaladását teszteljék és serkentsék évről évre a világ valamelyik országában rendezett verseny és szimpózium formájában.
A Junior versenyeket és a szimpóziumokat 2000-ben azért indították, hogy tanuljanak egymástól és a felnőttektől a világ különböző tájairól érkező ifjúsági csapatok. Ezért is van az egyéni versenyszámok után az összetett csapatok (Super Team-ek) versenye, illetve utolsó nap a tudományos tanácskozás. Kísérő rendezvények egész sora bővíti az ismeretszerzés lehetőségét.
A világbajnokságra azok a csapatok nevezhetnek be, akik hazájukban minősítést kapnak a részvételhez.
Jelentkezhetnek minimum kétfős csapatok felnőtt mentorukkal: a 11-14 évig ”primary” kategóriába, 15-19 évig a “secondary” kategóriába minden ligában.
A felkészüléshez részletes angol nyelvű szabályok a http://rcj.robocup.org honlapon találhatók.
A minősítés  a nemzetközi szabályok figyelembevételével történik. Külön díjazzák az első alkalommal versenyzőket. Könnyítés jogát fenntartjuk a kezdők számára a menekítő ligákban.

További információk:

Iskolánk működő ECL Nyelvvizsgahely.